Кремъл: Срещата между Путин и Обама ще се проведе по инициатива на САЩ

Съветникът на руския президент по международните въпроси Юрий Ушаков сподели пред  журналисти детайлите около подготовката за срещата на Владимир Путин с Барак Обама в Ню Йорк. Той подчерта, че обикновено дипломатическият процес от такова равнище „остава зад кадър“ и администрацията на руския президент е решила да даде гласност, тъй като Вашингтон е представил детайли от „кухнята“ в изкривен вариант.

По думите на Ушаков, инициатор на срещата е била именно американската страна, като е предложила за избор 28 или 29 септември. Москва е избрала първото предложение.

„Изявлението на прессекретаря на Белия дом за това, че президентът на РФ е инициирал тази среща и неведнъж е искал тя да бъде организирана, не съответства на истината. Ще припомня нашата принципна позиция: тя се свежда до това, че ние не отказваме предполагаеми контакти, ние сме за поддържането на постоянен диалог на високо равнище, още повече, че има какво да се обсъжда –  много са горещите теми, по които търсенето на съвместни решения и компромиси е необходимо“, подчерта съветникът на руския държавен глава.

При това Ушаков посъветва американските представители, които не са осведомени за хода на преговорите, да се обърнат за разяснение към държавния секретар Джон Кери, като увери, че „той точно е наясно с това, кой и как е инициирал тази среща“.

Едновременно с това съветникът на руския президент подчерта, че Москва очаква от Вашингтон по-тактично и професионално отношение към подобен род сюжети.

„Тази среща предвид международната ситуация има голямо значение и ние сме готови да обсъдим с президента на САЩ всички интересуващи и двете страни въпроси, – отбеляза Ушаков. – Очевидно, акцентът ще бъде поставен върху ситуацията в Близкия Изток и проблемите в Сирия, но ще бъдат засегнати и други въпроси, включително и украинската криза“.

Припомняме, че лидерите на Русия и САЩ ще проведат преговори в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в понеделник, 28 септември.