Кремъл обяви отнемането на световното за „изключително политизирано решение“

Лишаването на Русия от домакинството на световното първенство по бобслей и скелетон е изключително политизирано решение, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за RT, цитиран от  РИА Новости. По думите му действията на международната федерация са неоснователни.

Шампионатът трябваше да се проведе на олимпийския улей в Сочи през февруари. Международната федерация обаче реши да го премести заради зараждащия се бойкот, който беше подет от националния отбор по скелетон на Латвия.

„Това е една изключително тъжна новина и ние много съжаляваме. Сигурни сме, че това е изключително политизирано решение, базиращо се на твърдения, които просто нямат достатъчно основания“, заяви Песков пред RT.

Според него за пореден път има политически натиск върху Русия чрез спорта. „Естествено, че ние не одобряваме подобно решение и не сме съгласни с него, защото винаги сме били против смесването на политиката и спорта“, каза още Песков.

Той допълни, че Русия ще продължи да защитава интересите си в областта на спорта.

В същото време руската федерация по бобслей (РФБ) обяви, че е принудена да приеме решението.

„При сегашните обстоятелства няма правилни или грешни решения. Световната федерация е изправена пред възможно разцепление в спортната общественост и голям бойкот на състезанието. Нашите колеги трябваше да изберат по-малката от злините“, се казва в изявление на РФБ.