Кремъл обяви началото на приемането на въпроси за „Пряката линия“ с Путин

Кремъл обяви началото на приемането на въпроси за „Пряката линия с Владимир Путин“. Това традиционно ежегодно „интервю“ с руския държавен глава ще състои на 16 април.

Тазгодишното общуване на държавния глава с гражданите в пряк ефир ще бъде 13-тото поред за Путин за времето, през което той заема висши държавни длъжности – като президент и премиер.

Както съобщиха от пресслужбата в Кремъл, да зададат въпрос към президента на РФ, както и в предишните години, могат не само поканените в студиото гости, но и тези, с които Путин ще общува в режим на пряко включване от различни градове в страната, а също така и обадилите се или изпратилите SMS. Руският президент ще отговаря и на кратки видеовъпроси.

Да зададат своя въпрос към президента ще могат и посетителите на сайта на програмата. „За първи път през тази година се появи и възможността да се изпрати на програмата „Пряка линия с Владимир Путин“ и MMS съобщение, което ще позволи да се илюстрира темата на съобщението, да бъде то по-информативно и нагледно“, съобщиха още от Кремъл.

Въпросите към руския президент ще се събират в продължение на една седмица. Най-интересните и актуалните сред тях ще бъдат зададени по време на прекия ефир.

Работата на единния център за обработка на съобщенията започва на обяд на 9 април и ще продължи до края на програмата.

Според оценка на прессекретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков, събирането на въпросите в продължение на една седмица „позволява да се състави пълна картина за цяла Русия, по тези въпроси, които вълнуват хората, проблемите, които имат и отношението им към едно или друго събитие“. Миналата година голяма част от въпросите бяха свързани със ситуацията около Крим и събитията в Украйна. Не е изключено тази тема да остане актуална и през тази година, но към нея по-скоро ще се прибавят и икономически въпроси като курса на рублата, цената на петрола, действащите по отношение на Русия санкции и антикризисните мерки.