Кремъл: Новата позиция на Германия може да доведе до конфронтации

Информацията за плановете на Берлин да внесе Русия в списъка със съперниците си предизвиква съжаление и безпокойство, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

По-рано стана известно, че германското правителство за първи път от 2006 г. насам се готви да обнови „Бялата книга“ – ръководство по политиката на националната сигурност. Съставеният от министерството на отбраната документ от 80 страници е коригиран от останалите структури, като в резултат в него са внесени редица ключови изменения, включително и по отношение на Русия – Москва вече се счита не за „партньор“, а за „съперник“, пише Die Welt.

„Ако информацията за нова редакция на „Бялата книга“ отговаря на истината, то това може да предизвика и съжаление, и безпокойство едновременно. Съжаление – защото, ако това е истина, то става дума за очевидно неразбиране на същността на позицията на руската страна, която е добре известна, последователна и насочена не към конфронтация, а именно към създаване на атмосфера за взаимодействие и взаимно изгодно сътрудничество на европейския континент“, каза Песков пред журналисти.

„И безпокойство – защото подобна позиция, основаваща се на неразбиране, а може би и на някаква неправилна информация, подобна позиция, разбира се, е способна да доведе до конфронтационни действия, което по никакъв начин няма да допринесе за отношенията на доверие и взаимно сътрудничество“, добави той.