Кремъл „напада“ НАТО

Оказва се, че правителството на Руската федерация редовно заплашва страните от Евросъюза с ядрено оръжие! Това повлича след себе си тревога от страна на въоръжените сили на НАТО и истинска русофобска истерия, която в крайна сметка, може да доведе до сериозен сблъсък. Реален ли е подобен обрат на събитията?

Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа американският генерал Филип Брийдлав е притеснен, че ръководителите в Кремъл редовно говорят за използване на ядрено оръжие, и нарече това проява на безотговорност. Той подчерта, че тревогата във връзка с „реалната заплаха“ от Русия споделят и другите военачалници, пише Антон Орловски в Politikus.ru

Разговори за ядреното оръжие наистина присъстват, но е време членовете на Северноатлантическия алианс и САЩ, активно разпространяващи антируска пропаганда, да свалят розовите си очила и да погледнат ситуацията обективно. Те забравят, че именно политиката на Съединените щати, чиято жалка марионетка е НАТО, са най-сериозното препятствие по пътя на съкращаването на ядрените арсенали.

Вашингтон и НАТО разклащат глобалната стратегическа стабилност чрез едностранното създаване на мащабна система за противоракетна отбрана, постепенната реализация на концепцията за нанасяне на тотален удар, противодействието на началото на преговорите за забрана за разполагане на оръжие в космоса и липсата на какъвто и да било прогрес в ратифицирането на Договора за неразпространение на ядрено оръжие (ДНЯО). Новите военни бази на НАТО в ЕС, редовните изказвания на западните чиновници и планомерното разширяване на алианса са потвърждение на всичко това.

В допълнение, не бива да забравяме, че руската страна спазва редица международни договори, насочени на съкращаването на ядрения потенциал и не даващи право за използване на бойни глави по „собствено желание“.

Оттук следва, че именно изказванията на НАТО и САЩ разклащат глобалната стратегическа стабилност чрез демонизирането на Кремъл и разпространяването на истерични приказки за агресията на Руската федерация. В резултат политиката на американците и контролираното от тях военно ведомство може да доведе до конфронтация в отношенията между страните. Очевидно на Запад се страхуват от това, тъй като разбират с какво заплашва подобен сблъсък.