Кремъл категорично отрича тези обвинения за фалшиви клипчета

Чужди медии обвиниха руския президент Владимир Путин, че показва кадри на американски хеликоптери, твърдейки, че това всъщност са руски сили.

Интригата се завъртя, след като в интернет се появиха кадри от интервюто на Путин с американския режисьор Оливър Стоун. На тях руският лидер демонстрира видео от мобилния си телефон и коментира: „Това са нашите въздушни сили в Сирия в действие. Тези бойци бягат с оръжия. Те имат не само автомати, но и много по-сериозни оръжия, с които унищожават военни автомобили”.

Стоун гледа кадрите и кима с глава, а в това време Путин му превежда: „Пилотът казва, че ще направи още един опит да бомбардира мишената”.

По-късно зрители започват да коментират в социалните мрежи, че кадрите, на които се вижда как хеликоптер обстрелва въоръжени мъже по земя, са им познати. А руската неправителствена организация Conflict Intelligence Team (CIT) твърди, че те съвпадат със запис от 2013-а година, в която американски хеликоптер „Апачи” обстрелва бунтовници в Афганистан.  И допълва, че единствената разлика в двете видеа е, че показаното от Путин е озвучено на руски.

Кремъл категорично отрича да има подобно нещо. Правителственият ръководител Дмитри Песков определи тези твърдения като „безсмислица”.

„Това са истински материали на министерството на отбраната. Това е част от техния доклад до президента”, уточни Песков.