Кремъл: Защо Западът реагира скромно за убитите руски медици в Алепо?

Кремъл се възмути, че световната общност реагира „повече от скромно“ на обстрела на руската полева болница в сирийския град Алепо, при която загинаха медици. „Много съжаляваме, че световната общност, включително нашите партньори в Америка, реагират повече от скромно на трагедията с обстрела срещу нашата болница в Сирия“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„След вчерашното престъпление нашите военни ще помогнат на сирийската армия да вземе допълнителни мерки за сигурност, за да не бъдат болниците уязвими за бандитите“, подчерта Песков.

По думите му в момента Русия „фактически се опитва самостоятелно да предоставя хуманитарна помощ на хората, напускащи източните квартали на Алепо, контролирани от бунтовниците“. „В този контекст бихме приветствали една далеч по-активна позиция от страна на нашите западни партньори“, добави говорителят на Кремъл, цитиран от БТА.

Песков опроверга твърдения в западни медии, че Русия не желае да се договаря със САЩ за Сирия преди да встъпи в длъжност новоизбраният президент Доналд Тръмп. Помолен за коментар, той заяви: „Това не е вярно. Путин и Обама имаха възможност за кратко да разменят мнения в Лима, те „на крак“ засегнаха тъкмо сирийските проблеми. И точно там се разбраха работата да продължи“.

Външният министър Сергей Лавров пък предупреди, че „бунтовниците, които откажат да напуснат Източно Алепо, ще бъдат ликвидирани“. „За момента отказът им да напуснат източните квартали не означава нищо, тъй като няма от какво да се отказват, защото няма оформена руско-американска договореност. При всяко положение, който откаже да излезе с добро, ще бъде ликвидиран. Тук няма друг изход“, обяви Лавров след срещата си с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

Първият руски дипломат констатира, че опитите на Русия „да разговаря сериозно с американците остават безуспешни“. „Така стана с договореностите от 9 септември – които бяха постигнати, влязоха в сила, но САЩ взеха да търсят предлози, за да се оттеглят от тях и в крайна сметка откриха такъв предлог. Сегашната ситуация много наподобява онази“, обобщи Лавров.

„Онова, което американците бяха предложили на хартия и ние публично го подкрепихме, сега излиза, че пак не е подходящо“, коментира външният министър. И информира, че в преговорите със САЩ Русия смята да повдигне въпроса, че екстремистите са подбуждани към престъпни действия в Алепо и цяла Сирия.

„Висш преговорен комитет категорично отказва да изпълни решенията на Съвета за сигурност на ООН, според които е необходимо да се търсят договорености с официален Дамаск. Сериозно сме разтревожени, че подстрекават радикалите към по-нататъшни престъпни действия. Ще говорим за това с нашите колеги, включително с американците“, каза още първият дипломат на Москва.

„САЩ заявиха, че оттеглят предложенията си от 2 декември за изтегляне на бунтовниците от източните квартали на Алепо. Новите им предложения на пръв поглед наподобяват опит да се спечели време, за да си поемат дъх бунтовниците, да поотдъхнат и да си попълнят запасите“, смята Сергей Лавров.