Кремъл: Западът забърка кашата, а сега търси виновни

САЩ призоваха Русия да “напусне Украйна с мир” и предупредиха, че “всеки инч” от територията й ще бъде защитаван, ако е застрашен, предаде АФП.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Русия се е провалила в спазването на споразумението за недопускане на ескалация на напрежението и е предизвикала ескалация на кризата. Русия не е направила дори една-единствена стъпка за спазването на споразумението, сключено миналия месец, обяви той.

“Днес Русия опитва да промени структурата на сигурността в Източна и Централна Европа”, заяви държавният секретар Джон Кери в реч във Вашингтон по повод анексирането на Крим и заплахата срещу Източна Украйна.

От своя страна, Москва обяви, че

няма намерение  да навлиза

в Източна Украйна, където проруски активисти превзеха правителствени сгради в повече от 10 града. “Тържествено заявявам, че няма руски ръководители там, нито специални части, нито войски”, заяви руският президент Путин.

Путин съобщи, че правителството на Руската федерация е предложило да се въведат ответни санкции срещу САЩ и ЕС, но той не е дал разрешение за това, предаде ИТАР-ТАСС.

“Руското правителство вече предложи някои ответни стъпки. Аз смятам, че това не е необходимо”, заяви пред журналисти държавният глава.

Той обаче добави, че “ако нещо подобно продължи, то ние, разбира се, трябва да помислим за това кой и как работи в ключовите сектори на руската икономика, включително в енергийния сектор”.

Много бихме искали да не прибягваме към никакви мерки в отговор, заяви Путин.

Според руския президент Западът е забъркал кашата в Украйна, а сега търси виновни и затова е наложил санкции на Русия.

Властите

в Киев трябва да  започнат диалог

с жителите на Югоизточна Украйна и да освободят задържаните по време на сблъсъци, за да се постигне компромис на масата за преговори, заяви още Путин.