Кремълските звезди не гаснат

Един от символите на руската столица-червените звезди на кулите на Кремъл – навърши 75 години. В 1937 година над Москва светнали съветските петоъгълни звезди. Преди това кулите се украсявали от сияещи при слънчева светлина полускъпоценни камъни и императорски двуглави орли.

Символът на съветската власт – петоъгълните червени звезди бяха заменени с императорски орли на най-високите кули на Кремъл. Орлите бяха четири, а бяха поставени пет звезди. Последната е изградена през 1937 година. За това, как била извършена смяната на държавните символи на най-прочутата сграда на страната разказва официалният представител на Федералната служба за охрана (ФСО) Сергей Девятов:

– До 1935 година на шатрите на четирите кремълски кули имало двуглави императорски орли. Между другото, орлите се появили там още през 17 век, по времето на цар Алексей Михайлович Тишайший, бащата на Петър I. След преместването на съветското правителство от Петроград (Санкт Петербург) в Москва възникнала идея орлите да бъдат заменени със звезди, съветски символи. За това говорил Ленин, но възможност това да бъде направено се появила едва през 30-те години. В 1935 година орлите били демонтирани, а на техните места поставили звезди от полускъпоценни камъни със сърп и чук в центъра.

Всяка звезда, украсени със полускъпоценни камъни, тежала повече от един тон. Поради тежестта на шатрите, кулите, а също и скелетата на самите звезди, започнали да се рушат. След две години било прието решение полускъпоценните камъни да бъдат заменени с рубиново стъкло. Сега кремълските звезди представляват триметрово скеле, ярко червено здраво стъкло и мощен фенер във вътрешността. За 75 години звездите били угасени само два пъти, отбелязва Сергей Девятов:

– За първи път това станало в 1941 година в началото на войната. Работата е в това, че кулата със светещата звезда е ориентир за вражеските самолети. Звездите били покрити с брезентови калъфи. Те пострадали по време на нападенията на самолетите и затова през 1945 година били свалени за реконструкция. През 1946 година те отново започнали да светят. Последен път звездите били угасени по време на заснемането на филма на Никита Михалков „Сибирският бръснар”. Тогава Кремъл придобил онзи вид, какъвто имал в края на 19-ти, началото на 20-ти векове.

Въпреки тежестта си, звездите на Кремъл се въртят като ветропоказател. Уникалното им укрепване ги предпазва да не паднат при силен вятър. Сърпът и чукът, които задължително трябвало да бъдат на рубиновите звезди, според легенда били забранени лично от Сталин. Между другото, една от звездите с полускъпоценни камъни и до днес осветява столицата. След демонтажа тя била преместена на шпила на сградата на Северната речна гара в Москва.

 .