Край дома на министър-председателя на Сърбия бе открит склад с оръжие

Край дома на министър-председателя на Сърбия Александър Вучич бе открит склад с оръжие, н който се намираха ръчен гранатомет, четири гранати и 100 патрона за автомат „Калашник“. Правоохранителните органи и специалните служби на Сърбия се приведени в състояние на повишена бойна готовност и се свалят пръстови отпечатъци от оръжието, предаде Российская Газета, цитирани от ИА Фокус.

Вучич в момента се намира „на сигурно място“, под контрола на военното разузнаване на Сърбия, а личната му охрана се осъществява от бойците от батальона „Кобра“ на военната полиция.
Според експертите, в момента ръководството на Сърбия в качество на своя външнополитическа цел е определило курс към евроинтеграция, запазвайки тесните политически и икономически връзки с Русия.
При това Вашингтон и Брюксел не са устроени от подобно развитие на събитията. Западът принуждава Вучич окончателно и еднозначно да определи „с кой е“ при потенциален въоръжен конфликт.
От тук е и натискът на САЩ и ЕС спрямо Белград относно скорошното признание на Косово, въвеждането на санкции спрямо Русия и подготовката на общественото мнение на страната към евентуално влизане в НАТО, неизбежно съпътстващо присъединяването ѝ към Европейския съюз.