Крайцерът „Владимир Мономах“ пристигна в базата на подводните сили на Северния флот

Новият ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение (РПКСН)„Владимир Мономах“ в понеделник завърши първия си преход от Северодвинск до базата на подводните сили на Северния флот (СФ) в Гаджиево. Както съобщи пред ТАСС ръководителят на пресслужбата на СФ Вадим Серга, преходът е преминал в щатен режим.

По време на изпитанията в Бяло море РПКСН „“Владимир Мономах“ е потвърдил заложените от конструкторите специфични и виброакустични характеристики, които осигуряват неговата незабележимост под вода и трудност за откриване на крайцера от съвременните хидроакустични и хидролокационни уреди. Също така в рамките на заводските изпитания на 10 септември 2014 г. екипажът на подводницата успешно изстреля междуконтиненталната балистична ракета „Булава“.

По-рано в Северния флот пристигнаха главният кораб „Юрий Долгорукий“ и първият подводен ракетен крайцер от четвърто поколение „Александр Невский“. Те успешно преминаха всички тестове, предвидени в програмата за бойна подготовка, и изпълниха стрелба от главния комплекс от положение под вода, като с висока точност поразиха с междуконтиненталната балистична ракета с морско базиране „Булава“ цели на бойното поле Кура на Камчатка.