КП: Могат ли събитията в Кьолн да се случат в Русия?

Един от най-често задаваните въпроси в руското интернет пространство след чудовищните факти за масови сексуални нападения в Кьолн и други немски градове срещу германски от мигранти по време на новогодишните празници бе възможно ли е и в Русия да се случи нещо подобно, пише „Комсомолская правда“ (КП), предаде „Руски дневник“.

И наистина – и в Русия има много мигранти; и там от време на време се случват изнасилвания, свързани именно с тази категория хора, пребиваващи на територията на страната.

Но събития като тези в Кьолн в Русия са невъзможни, смята авторът на статията и изброява няколко причини.

Основната е, че „ние живеем в страна, която е търпелива, но не и толерантна в западния смисъл на тази дума. Нашата полиция няма търпеливо да понася своеволията на мигрантите, също както не би го сторила със собствените си граждани. Т.е. ще търпи, но само докато не получи заповед да въведе ред“, пише журналистът.

Освен това руснаците реагират остро на посегателства срещу техни сънародници. „Не героизирам руските мъже“, отбелязва авторът на материала. „Мнозина предпочитат да отместят поглед, когато някой кавказец или мъж от Средна Азия се натиска на някоя рускиня. Но е достатъчно чашата на търпението да прелее, някой да викне „бият нашите“ и народът масово се надига“, допълва той.

„Не мога да си представя, че руският мъж ще избяга и ще отиде да вика полицията, когато пред очите му няколко мъже насилват неговата жена или дете. А в страните от „цивилизована“ Европа това вече е норма на поведение“, смята руският журналист. „У нас след това на такъв човек никой не би подал ръка“, добавя той.

„Чувството за собствено достойнство в конфронтация с външния свят е наследство, оставено ни от СССР и още от времената на царска Русия“, заключава авторът на материала.