Скот Кели и Михаил Корниенко се върнаха заедно на Земята след 340 дни в орбита

Спускаемият апарат на космическия кораб „Союз ТМА-18М“ с руския космонавт Михаил Корниенко и американския астронавт Скот Кели кацна на Земята. С тях е и командирът на космическия кораб Сергей Волков. Капсулата се приземи в Казахстан, съобщи ТАСС като се позова на Центъра на управление на полетите (ЦУП) .

Корниенко и Кели бяха 340 дни на Международната космическа станция (МКС).

„Има кацане“, каза представител на ЦУП в сряда в 6:30 сутринта, българско време.

52-годишният Кели и 55-годишният Корниенко пристигнаха на МКС на 27 март 2015 г. Там те редовно бяха подлагани на медицински изследвания и тестове за анализиране на ефекта от продължителния престой в безтегловност върху човешкия организъм. Проби за изследвания бяха взети от двамата преди изпращането им в космоса, по време на мисията и ще се взимат повече от една година след връщането им на Земята.

Братът близнак на Скот Кели, бившият астронавт Марк Кели също участва в експериментите, но на Земята. Всички събрани данни за двамата братя ще послужат като база за сравнения за физиологичния ефект от продължителното пребиваване в космоса.

В неотдавнашно интервю Скот Кели заяви, че се чувства добре физически и че ако е нужно, може да остане още 100 дни на борда на МКС.

Докато са на орбита, Кели и Корниенко са направили 5440 обиколки на Земята и са наблюдавали 10 880 слънчеви изгрева и залеза.