Космонавти положиха венци на паметника на Гагарин във Варна

Четирима космонавти и лично инструктурът на Юрий Гагарин поднесоха вчера венци и цветя на паметника на първия космонавт в историята на човечеството във Варна, научи Moreto.net

Събитието се състоя от 11 часа пред паметника на Юрий Гагарин в Морската градина.

Припомняме, на посещение в СОК Камчия са истинско съзвездие от космонавти – Павел Виноградов – руския космонавт, участвал в три космически мисии и поставил рекорд за най-дълъг престой в открития космос, Берталан Фаркаш – космонавт на Унгария и Думитриу Прунариеу – космонавт на Румъния и президент на Европейския филиал на Световната асоциация на космонавтите и астронавтите, както и Георги Иванов – първия български космонавт.

Поводът за посещението на космонавтите в СОК „Камчия“ е откриването на юбилейната детска лагерна смяна „Космосът и ние“, посветена на 55-годишнината от първия полет на човек в Космоса, която започна вчера и ще продължи до 14 август. В следващите две седмици децата ще говорят, ще учат, ще тренират скачване с Международната космическа станция и ще мечтаят с цяло съзвездие космонавти.

В „Камчия“ е и Светлана Капанина – седемкратен абсолютен световен шампион по висш пилотаж, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор на Русия.