Косачов: Санкциите от инструмент се превърнаха в самоцел

Санкциите срещу Русия се превърнаха от инструмент в самоцел и този процес живее собствен живот, малко зависещ от всички останали реалии. Това заяви председателят на международния комитет към Съвета на федерацията на РФ Константин Косачов, предаде РИА Новости.

Във вторник постоянните представители на страните-членки в ЕС приеха решение за удължаване на санкциите срещу Русия до 31 януари 2017 г., като датата за окончателното потвърждаване на решението все още не е определена от Съвета на ЕС.

„Комитетът от постоянни представители на страните-членки на ЕС съгласува удължаване на санкциите срещу Русия с още шест месеца. Създава се усещането, че този процес живее собствен живот, който малко зависи от всички останали реалии. В крайна сметка срещу санкциите се изказват много от водещите европейски политици. Вредата от санкциите е очевидна, тяхната ефективност е недоказуема и свързването им с Минските споразумения означава пряко поощряване на Киев за неизпълняването им“, написа Косачов на страницата си във Фейсбук.

Според сенатора „санкциите от инструмент са се превърнали в самоцел“. „За да бъдат отменени ограниченията е достатъчен един глас, една страна да бъде против. И въпреки това, всеки път всички са убедени, че антируските рестрикционни мерки ще бъдат удължени без дискусии и забавяне“, добави той.

„Проблемът на ЕС се състои не само във водещото до задънена улица свързване на санкциите с реализирането на Минските споразумения. И в крайна сметка едни трябва да изпълнят споразуменията, а санкциите са въведени срещу други. Но най-проблемните за Русия технологически и финансови санкции се намират под строгия контрол на САЩ. Дори и ако европейците ги отменят, САЩ разполагат с всички възможности да накажат европейските банки и концерни заради предаването на пари и технологии на Русия“, пише още депутатът.

Според него малко неща зависят от европейците. „Те едва ли не молят Русия: „помолете ни да отменим санкциите“, за да поискаме в отговор Москва да направи някои компромиси – като например обратното изпълняване на Минските условия (тоест да се започне от края – с предаването под контрола на Киев на руско-украинската граница в югоизточната част на страната)“, посочи Косачов.

„Но Русия отговаря неизменно: Вие ги въведохте, вие ги отменете. Ние се научехме да живеем с тях и да извличаме от това полза за себе си. Реализирането на Минските споразумения е в ръцете на Киев. Така че запазването и удължаването на санкциите означава едно от двете: или вас ви устройват тези вредни и за двете страни мерки (което все по-често се подлага на съмнение), или не разполагате с лостове за натиск върху Киев – икономически и безвизови „моркови“ на изхода, а „тояги“ към подопечните не трябва да се използват, в противен случай това би означавало признаване на собствения провал в украинския въпрос“, подчерта Косачов.

Затова удължаването на санкциите премина от раздел новини в област „текущи въпроси“, отбеляза още той. Думите на руския президент на Петербургския международен икономически форум за необходимостта от „връщането на доверието в руско-европейските отношения и възстановяването на нивото на сътрудничество“ са своего рода „публична оферта“ към европейците и би било доста по-разумно те да се вслушат в нея и да я приемат, счита политикът. „В крайна сметка превръщането на санкциите в норма е признак за това, че норма са станали недоверието, езикът на ултиматумите и натиска, а не на сътрудничеството. За излизането от тази безизходица трябва да направят първата стъпка именно тези, които са въвели санкциите. Не заради Русия. Заради Европа“, обобщи Косачов.