Косачов: Русия се надява, че България ще се върне към проекта „Южен поток“

Председателят на Комисията към Съвета на Федерацията по международни въпроси Константин Косачов е изразил надежда, че спирането на проекта „Южен поток“ не е необратимо,  а Русия и България със съвместни усилия могат да се върнат към неговото изпълнение. Сенаторът е казал това по време на среща със заместник-Председателя на Народното събрание на България Емил Христов и съпредседателя на групата за приятелство в Парламента на Република България Красимир Велчев.

„Когато проектът „Южен поток“ беше изоставен ние, разбира се, съжалявахме. Много се надяваме, че това решение няма необратим характер и че ще успеем  чрез съвместни усилия да се върнем към него „, –  казал той.

Според Косачев, по този въпрос е много важна както общата позиция на Европейския съюз, така и   суверенната позиция на България.

„България винаги е била приятелска държава за Русия, въпреки че в Москва разбират, че участието на София в ЕС и НАТО и поетите в рамките на тези организации ангажименти,  могат да ограничат известна свобода на маневриране“, – подчертал той.

Сенаторът отбелязал, че днес връзките както на най-високо политическо ниво, така и в рамките на междупарламентарното сътрудничество между Русия и България стават все по-активни, въпреки дискусиите и споровете.

„Аз съм сигурен, че в нашите отношения има повече съвпадения, отколкото разногласия, и ние се движим по правилния път“, – заявил Косачов.

Василий Иконников – ръководител на групата за сътрудничество на Съвета на федерацията с Народното събрание на Република България, предложил да се проведат редица общи мероприятия с българските колеги, както и да се активират стъпките в сферата на енергетиката.

„Например това може да се отнася до АЕЦ „Белене“ и част от „Турски поток“, който минава през българските земи, за да може страната да стане газоразпределител в рамките на Европейския съюз“,-  казал той.

Според парламентариста,  също така е необходимо да се обсъди засилването на търговското сътрудничество по групи от несанкционирани стоки и работата на научно-техническата комисия на двете страни. Сенаторът, също така е говорил за съвместна работа на руските и българските законодатели „срещу фалшифицирането на историята“.

Автор: Ольга Волкова

https://www.pnp.ru/politics/kosachev-rossiya-nadeetsya-chto-bolgariya-vernyotsya-k-proektu-yuzhnyy-potok.html