Косачов: Решенията от срещата ЕС-Турция не засягат причините за миграцията

Лидерите на ЕС и Турция по време на срещата на върха, посветена на проблемите с бежанците, разрешиха само тактическите задачи, но не засегнаха причините за масовата миграция от Близкия изток в Европа. Това написа във вторник на страницата си в социалната мрежа Facebook председателят на комитета на Съвета на федерацията по международните въпроси Константин Косачов, коментирайки резултатите от провелата се късно снощи среща в Брюксел, предаде ТАСС.

Въпреки че „срещата ЕС-Турция изглежда като успех“, съществува усещането, че „лидерите на ЕС засега са разрешили само тактическата задача – чрез нови бариери на далечните подстъпи да смекчат кризата на собствената си територия“, отбеляза сенаторът, като добави, че „това едва ли може да се счита за стратегия“. Стратегия за ЕС според него би било „съдействие за политическото и хуманитарното разрешаване на проблемите в Близкия изток и отказ от политиката за смяна на режими“, както и „подбуждане (принуждаване?) на Турция да остави настрана егоистичните си намерения да печели от хаоса и паралелно с това да решава само „своя“ кюрдски  въпрос (при това изключително в своя полза)“.

„Никакви подобни задължения Турция не е поемала. Да, Евросъюзът и не е настоявал, съдейки по всичко. Затова кризата не е приключила. В изходната си точка тя продължава с предишната сила, а преговорите ЕС-Турция по никакъв начин няма да засегнат нейния катализатор – радикалния ислямизъм“, подчерта Косачов.

Той отбеляза, че Турция „е много важен елемент от развитието на ситуацията в Близкия изток“. „В момента в голяма степен деструктивен, но на теория имащ и конструктивен потенциал“, счита руският сенатор. „Да, вълната от тази криза от вчера изкуствено (и достатъчно изкусно, признавам) е пренасочена да заобиколи и да е по-далеч от Брюксел, но нищо повече от това“, каза още депутатът.