Косачов: Очакваме и най-трагичния изход за Украйна

Въвличат Киев в краен избор или-или, което е много опасно, казва руският дипломат Константин Косачев, ръководител на агенция “Россътрудничество”
Автор: Даниела АРНАУДОВА

Руският дипломат Константин Косачев, известен като „спецпредставител на президента Путин, гостува в Пловдив за тържествата около Деня на победата. От 2009 г. Константин  Косачев, доктор по право, е извънреден и пълномощен посланик на Русия. Депутат в Държавната Дума от фракцията „Единна Русия, председател на комисията по външни работи, зам.-председател на ПАСЕ. Носител е на Кралския орден на Полярната звезда на Швеция. Председателят на федералната агенция “Россотрудничество” коментира специално за читателите на „“Марица” последните събития около кризата в Украйна.

– Г-н Косачев, докъде може да ескалира конфликтът в Украйна? Имат ли основание опасенията от Трета световна война?

 – За съжаление финалът на събитията в Украйна може да бъде различен, включително и най-трагичния. Не изключвам гражданска война. Не изключвам дори разпадането на Украйна като държава. Това са сценариите, които ние с всички усилия се опитваме да предотвратим. Русия е „за” цялостта на Украйна, за това, всички въпроси да се решават с политически средства.

– Как Кремъл оценява позицията на България спрямо кризата в Украйна?

– Позицията на всяка страна от ЕС и НАТО е много важна за нас в тази кризисна ситуация. България очевидно има собствени национални интереси в отношенията с Русия, които невинаги съвпадат с геополитическите интереси на САЩ или на големите европейски държави. Интересите на ЕС и САЩ също не съвпадат в тази криза. Евросъюзът действа както действа в момента, под давлението на Америка. А за САЩ има много по-малко национални интереси в случая, отколкото икономически. Рисковете за тях също са нищожни, затова предпочитат да действат по този начин. Но за ЕС нещата не стоят така, трябва европейците да бъдат много по-внимателни и конструктивни в решенията си спрямо Русия. Сега те се съгласяват с някакви конструкции единствено по инерция, но този подход съвсем скоро може да се обърне против самия ЕС. Най-главното е, че България има съществена роля в създалата се ситуация и ние се надяваме, че страната ви ще се възползва от нея.

– Каква ще е съдбата на нашите сънародници? Да очакваме ли нова бежанска вълна, този път от Крим и Украйна?

– Мога да говоря с увереност само за съдбата на хората, живеещи в Крим, включително кримските българи. Няма съмнение, че те се намират в безопасност, защитени са техните хуманитарни и социални права. Изминало е много малко време, но знам колко внимателно в Русия се отнасят към правата на националните малцинства. Сигурен съм, че тези права ще се легитимират и в Крим. Затова приканваме всеки, който иска да остане в Крим, да го направи. Това се отнася за украинците, за кримските татари и за всяка друга националност.

– Подменят ли се фактите около кризата в Украйна и кой има интерес от това?

– Позицията и действията на Русия по кризата в Украйна умишлено се изопачават в много страни. В момента върви мощна кампания по привличането на Украйна в орбитата на НАТО и Европейския съюз. Според нас тази “борба” се води неправилно –  предлагат на Украйна да направи избор в режим или-или: или с обединена Европа, или с Русия. Това е фалшив избор, наложен на Украйна. Тя разполага с уникално географско положение и можеше да е свързващото звено в строителството на единна Европа. Но този шанс просто няма да го дадат на Украйна. Вместо това я въвличат в схеми, които вече възпроизвеждат разграничителни линии както в Европа, така и в Близкия изток. И в тази ситуация много важен елемент се явява последователната дискредитация на Русия.

– Защо?

– През цялото време заплашват Украйна с Русия. С това искат по-бързо да я привлекат на своя страна. Обърнете внимание, че когато Русия предлага на Украйна да влезе в Евразийския икономически съюз, никога в нашите аргументации не присъстват тезиси за това, че ЕС или НАТО са „лоши”. Ние просто предлагаме опция, която Украйна би могла да обмисли.

– Вероятно мотивът е, че светът има опасения от поредните имперски амбиции на Русия?

– Възражда се тезата, че Русия се опитва да възстанови СССР. Но това  всъщност е  лъжа, която никога не е била в нашите планове. И няма да бъде. Но около тази манипулация и заради нея върви мащабна геополитическа борба с цел Украйна да се откъсне от Русия. В световен мащаб се утвърди едно много повърхностно негативно възприятие на Русия. Днес е много лесно да кажеш нещо отрицателно за Русия и да изглеждаш компетентен: Русия отново прави нещо неправилно, отново ни заплашва, опитва се да заздрави империята. Обикновеният руснак също си задава въпроса защо се случва това? Според мен много хора по инерция, както преди, са склонни да възприемат Русия като повторно издание на СССР, но в съвременна интерпретация. Интересно защо тази инерция не действа по отношение на други страни от бившия Съветски съюз –  Украйна, Грузия или Казахстан. А към Русия този етикет е прилепнал като с лепило. Според него много хора очакват от Русия подхода, с който преди време СССР разпространяваше своето влияние в света.

– Но Русия все пак е страна в конфликта, свързан с Украйна?

Да, но тук няма фактор на руско вмешателство. Ние не сме провокирали тези процеси. Напротив, когато Янукович тръгна към подписване на съглашение за асоцииране с ЕС през ноември 2013 г., това беше необмислена стъпка, опасна за Украйна. Ако Русия имаше някакъв таен план за дезинтеграцията й, тогава бихме казали на Янукович: „Браво, подписвай съглашение с ЕС!”. Защото това щеше да доведе до разпадането на Украйна много по-рано, още през ноември-декември 2013 г. – промишленият Юг и Изток нямаше да издържат на условията на такава асоциация. Напротив, когато през февруари хората излязоха на улицата, ние в Русия всеки ден съветвахме Янукович: Спри, не проливай кръв, опитай  да се договориш с народа си! Това беше и си остана руската позиция – в никакъв случай властта да не използва сила против народа. Промени се позицията на САЩ и ЕС, които днес препоръчват да се подходи със сила спрямо сепаратистите и терористите. Това е политическо лицемерие, което може дори да провокира гражданска война в Украйна.

–  Редно ли е украинският народ да стане  жертва на подобни амбиции?

Надявам се в Украйна да се намерят здравомислещи политици, които да разберат дали и доколко членството в ЕС ще отговори на собствените интереси на Украйна. Добре е да се анализира и опитът на страни като България, които сравнително скоро влязоха в ЕС. За вас има и много негативи, достатъчно е да се види какви домати се продават в българските магазини.

– Какво очаквате да се случи на 25 май?

– В Украйна трябва да се появи легитимна власт, каквато в момента няма. Но първо е необходимо възстановяване на реда, според Конституцията. Да се договорят принципите на устройство на страната – унитарна държава или федерация, президентска или парламентарна република. След това да се изберат новите президент, правителство, парламент, които да влязат в правомощията си. Обратният порядък, който предлага Киев, е задънена улица – „първо да изберем президента на 25 май, а след това да решаваме какви ще са неговите пълномощия и как той ще управлява страната”. Този подход не води до никъде. Ако това се случи, у голяма част от украинците ще остане съмнението в легитимността на избрания президент. Те няма да го считат за свой и това няма да разреши кризата.