Концерт на фолклорна група „Драгостин Фолк Национал“

Концерт на българския фолклорен колектив „Драгостин Фолк Национал“ се състоя на 11 май 2016 г. в Посолството на Република България в Москва. Концертът бе посветен на наближаващия празник 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

В приветственото си слово посланик Бойко Коцев отбеляза, че денят за концерта е избран специално, тъй като на 11 май православната църква чества Светите равноапостолни славянобългарски братя Кирил и Методий. „Създадената от Кирил и Методий през 863 г. славянска азбука, която от България се разпространява в другите славянски страни, положи общите основи на славянската писменост, литература и просвещение и по този начин защити равенството на славяните и тяхното включване в тогавашния официално признат културен кръг на цивилизованите народи.“

Многобройните гости на концерта, сред които бяха заместник-министри, певецът Бедрос Киркоров, известният руски композитор Максим Дунаевски, посланици, обществени и културни дейци, се насладиха на изключителното изпълнение на певиците и музикантите под ръководството на професор Стефан Драгостинов, които представиха пред руската публика автентични народни песни, както и авторски композиции на основата на българския фолклор. Публиката бе очарована от виртуозното изпълнение и бис, продължил 20 минути.