Конференция «Първата световна война и последствията от разпадането на европейските империи »

Конференцията се състоя на 28 и 29 март в Руския държавен хуманитарен университет, с подкрепата на руския исторически телеканал «365 дней ТВ»

 

Конференцията се провежда на основание решението, прието от ръководството на Руско-австрийската комисия на историците и Съвместна комисия по изучаване на най-новата история на руско-германските отношения.

 

Темата „Първата световна война и последствията от разпадането на европейските империи.“ се обсъжда от водещи историци на Русия, Австрия, Германия, Чехия Въпросите, които са в центъра на вниманието на учените са: причини за първия глобален военно-политически конфликт в най-новата история, разпад на империите и неговите последствия.

 

Малко известната в Русия Първа световна, която след 17-та година се смята за империалистическа, завладяваща, днес се анализира в различни страни. Тя става пролог на събитията през ХХ век.

„Този феномен е странен. Ние бяхме в числото на страните-победителки, а се оказахме победена страна, от която отнеха територии. И дадохме огромно количество жертви. Това е война, в която започва използването на химически средства“, – разказва директорът на Института по Всеобща история на РАН, академик Александър Чубарян.

На конференцията се дискутират резултатите от работата на съвместни руско-австрийски и руско-германски комисии. Обсъжда се какво е представлявала войната в огледалото на политиката и дипломацията, говори се за пропагандата и шпионажа на служба на импртиите и последствията от Първата световна война.

„Тази война е не само катастрофа на ХХ столетие, както смятат много хора, но е и ново начало за много държави. От Балтика през Полша, Унгария, Румъния. Те са създадени през това време. В това число след войната през 22 година от Русия, Украйна, Белорусия се създава Съветският Съюз“, – отбелязва директорът на Института „Лудвиг Болцман“ зо изследване на последствията от войната – Стефан Карнер (Австрия).

Докладите на историците на Русия и Австрия, Германия и Чехия за причините на глобалния военно-политически конфликт, разпадане на империите и създаване на новото устройство на Света помагат обективно да се погледне на събитията със 100 – годишна давност.

В рамките на четенията, на 10 студенти от различни хуманитарни вузове са връчени стипендии на името на Александър Солженицин.

«Радостно е, че провинциалните университети обучават сериозно все повече випускници казва Наталия Солженицина – Въпросът е в това, доколко те са обърнати с лице към живота и към обществото, доколко виждат язвите на нашия живот, които са твърде много“.

За язвите на нашия живот някога зад тези стени на Хуманитарния университет говореше нобеловият лауреат Александър Солженицин. Писателят, за когото човешкият фактор е бил главен…

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/110151

http://www.akfmo.org/ru/events/eventdetails.php?id=71