Контрабандата: Другата война в Украйна

На 10 септември военният губернатор на Луганска област в Украйна – Георгий Тука – в интервю за украинския „Зеркало недели“ заяви, че напуска поста си, ако правоохранителните органи не намерят тези, които са разстреляли мобилната група за борба с контрабандата до град Счастие. И наблегна на това, че „представителите на силовите структури“ са в комбина с контрабандистите. Фактически, ръководителят на областта съобщи за наличието на сериозен проблем, който не се решава дори с усилията на военната администрация. От „Лента“ решиха да разкажат за нюансите на украинската контрабандна война и да изяснят, че този „отрасъл“ в Украйна едва сега започва да набира сила.

Има щастие

В утрото на 2 септември на фона на патетичните декларации от Киев за почти пълното примирие в зоната на военните действия в Новоайдарския район до град Счастие, мобилна група по борба с контрабандата е попаднала в засада и е била разстреляна. Загинали са двама – служителят на Държавната финансова служба Дмитрий Жарук и доброволецът Андрей Галушенко, а още четирима са били ранени. Един от загиналите е приятел на Георгий Тука. „Предполагам кой е виновен за това дело. Знам, гадино, че четеш думите ми и следиш дейността ми. Знай, че от днес ти не си просто престъпник. Ти си ми личен враг!“. Така реагира губернаторът на Луганск.

В ефира на „5-ти канал“, принадлежащ на президента Петро Порошенко, Тука категорично опроверга слуховете из Киев на различно ниво за издирването на опълченци: „Това го е направил някои от нашите… Или военно подразделение, или подготвени структури именно от подразделенията, които в този сектор контролират границата“. Губернаторът още веднъж потвърди, че знае кой е виновен: „На него му казах, че от обикновен бандит и предател се превърна в убиец, от днес няма да става въпрос за никакви преговори, срещи и разговори, ще го унищожа“. Той обаче не пожела да назове името на убиеца.

Георгий Тука

Първите лица на Украйна засега не са коментирали ситуацията, а самия Тука след няколко дни вдигна градуса на риториката и официално помоли прокурора на украинската част на Луганска област Юрий Кватковски „да създаде и лично оглави следствено-оперативна група с привличане на сътрудници от управлението на Силите за сигурност на Украйна в Луганск, главното управление на вътрешното украинско министерство и военната прокуратура.

Интересно е, че буквално за няколко дни преди разстрела на мобилната група в Счастие Тука в интервю за радио „Свобода“ заяви, че благодарение на неговата работа обема на контрабандата в Донбас е спаднал със 70%. Вярно е, че той отбелязал и страничния ефект: стойността на преминаването на контрабандата се повишила повече от два пъти: до 250 хиляди гривни (около 10 000 евро).

Главният бизнес по границата

Проблемът с контрабандата по границата възникна още през миналата година. След като самопровъзгласилите се  републиките в Донбас дефакто започнаха пълноценно да функционират независимо от Украйна, Киев пристъпи към действия по тяхното блокиране. Правителството на Яценюк веднага прекрати изплащането на пенсиите и социалните помощи за контролираните от Донецка и Луганска народни републики територии.  А в началото на лятото на тази година лидерът на „Блок Петро Порошенко“ във Върховната Рада Юрий Луценко обяви продуктовата блокада на Донбас. „Повече няма да получават храна от нас“, обеща той, уповавайки се на „твърдото“ решение на президента Порошенко. Също той призова гражданите, „разбиращи ситуацията“, да напуснат Донбас и да се върнат на „свободната територия на Украйна“.

Заедно с това политикът призна, че има украински граждани, които искат „да нахранят Донбас при силно завишени цени с изгода за себе си“. В схемата участват контролно-пропускателните пунктове на украинските сили, които на свой ред, за да имат възможност да печелят от това, корумпират киевското чиновничество, което издава нужните разрешения. Търсенето роди предлагане – по данни на местните медии, един пропускателен пункт на украинската армия за ден заработва до два милиона гривни (80 500 евро): за преминаване на лек автомобил през „контрольорите“ се дават до три хиляди гривни, за камион се дава десет пъти повече. През границата минават продукти, цигари, алкохол и бензин.

Снимка от мястото на разстрела на мобилната група

Официално доставките в „окупираните територии“ са разрешени на осем хиляди фирми, и обичайно контрабандистите преминават границата с документи на тяхно име. Формално, по законите на Украйна, движението на товари при фронтовата зона в Донбас дори не е контрабанда, защото там няма официални държавни граници. Войниците могат да фиксират само нарушаване на правилата за пресичане на линията на боевете, без особени санкции за предприемача. По цитирани в пресата оценки на хора, които познават процеса, вкарваните стоки в ДНР и ЛНР се продават 5-6 пъти по-скъпо от цената им в Украйна.

През юли в Киев приеха решение за създаване на така наречените „свободни мобилни групи за борба с контрабандата“ от представители на финансовите служби, сътрудници на Силите за сигурност, граничари и доброволци. С охраната и огневата поддръжка са се заели високомобилните десантни войски, а с процесуалния съпровод – военната прокуратура. Щабовете на групите са разположени в Мариупол, Воноваха, Курахово, Дрижковка, Славянск, Лисичанск и Счатие.

Не само в Донбас…

Подобни проблеми с контрабандата има и на противоположния край на Украйна – в Закарпатието. Въоръжен сблъсък на войници с бойци на „Десен сектор“ при Мукачево на 11 юли бе обявен именно за борба с контрабандните потоци. Киев изпрати там Генадий Москал – един от главните украински специалисти по борба с контрабандата. За разлика от Донбас, в Закарпатието има главна контрабандна стока – цигарите, защото по законите на Украйна стойността на пакет цигари на 78% съставлява разнообразни акцизи и данъци.

По информация на асоциацията „Укртютюн“, освен самите цигари за последните няколко години в Украйна, заобикаляйки митниците са се появили десетки линии за тяхното производство. Официално те никъде не са регистрирани и работят в нелегални фабрики, които пускат ментета на известни марки. Но системата е устроена така, че голяма част от фалшификатите, която уж се унищожава по решение на съда, после по някакъв начин попада на вторичния пазар. Немалко пари носи и обратната схема – изпращане на цигарите в европейските страни с високи акцизи на тютюна, в частност, в Англия или Италия.

Снимка от мястото на битката при Мукачево

По изчисления на специалистите, само за юни загубите в бюджета заради контрабандата и фалшивата продукция са съставлявали милиард гривни (40 млн. евро). Сега, два месеца след назначаването си, Москал рапортува за успешен разгром на престъпния бизнес: „Цигарите са спрени, остават само проблемите с малките партиди котрабанда, които разпространяват местните жители“. При това неочаквано се открило, че Закарпатието било сегмент на цяла международна организирана престъпна организация с участието на граждани от съседните Словакия и Унгария.

За Украйна „борбата с контрабандата“ отдавна се е превърнала в борба за контрол над контрабандата, която само ще се изостря при влошаване на икономическата ситуация. Тържествените заявления за водене на борба с контрабандата на акцизни стоки и необходимостта от унищожаване на контрабандните стоки на границата не трябва да заблуждават никого – суровостта на новите правила винаги може да се компенсира с незадължителността на тяхното изпълнение. А многочислените изказвания на големите политици и чиновници, които може да се определят като намерение този пазар да бъде спрян, означават само едно – престрелката в Счастие е само първата битка от голямата война за контрабандните потоци.