Конашенков: На 22 май американският разузнавателен самолет можеше да се сблъска с пътнически над Японско море

Американският разузнавателен самолет RC-135, приближил се на 22 май до границите на РФ в Японско море, е създал опасност за пътнически самолети на компаниите KLM и Swiss, заяви в сряда пред журналисти официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Той припомни, че разузнавателният RC-135, излетял от база Кадена в Япония, е летял с изключени транспондери на височина около 10 метра.

„При приближаването на държавната граница на Руската федерация самолетът-разузнавач RC-135 е пресякъл международната въздушна линия, по която са пътували в това време два пътнически самолета – на холандската авиокомпания KLM (Токио – Амстердам) и швейцарската Swiss (Токио – Цюрих)“, заяви Конашенков.

По думите му екипажът на борда на Swiss е съобщил на руските диспечери, че наблюдава движещ се в насрещния курс четиримоторен турбореактивен самолет с неизвестна принадлежност. Преценили ситуацията, в 05:41 ч. диспечерите дали команда на пътническите самолети да се снижат, заяви генералът.

„В резултат на непрофесионалните действия на екипажа на американския военен самолет бе създадена опасност от сблъсък с пътнически самолети на холандската авиокомпания KLM и швейцарската Swiss“, отбеляза той.

„Полетите на американските разузнавателни самолети и в частност, на турбореактивния RC-135, в близост до източните граници на Руската федерация не са нещо необичайно и се извършват почти ежедневно. Този път обаче, изпълнявайки маневри до международната въздушна линия, американският разузнавач създаде реална опасност от сблъсък с пътнически самолети, което можеше да доведе до катастрофални последици“, подчерта генералът.

Заради инцидента над Японско море американският военен аташе бе извикан в руското министерство на отбраната в понеделник. От ведомството съобщиха, че са „обърнали внимание на необходимостта от приемане на мерки за изключване на подобни ситуации“ при полетите на американските разузнавателни самолети в близост до границите на Русия. Пресслужбата на Държавния департамент на САЩ съобщи, че RC-135 не е създавал риск „за каквито и да било самолети, които е възможно да са се намирали в близост до траекторията на полета“.