Конашенков: Причината за нападките на Пентагона срещу Русия е обсъждането на военния бюджет на САЩ

Причината за нападките срещу Русия от страна на ЦРУ и Пентагона е заради обсъждането в Конгреса на САЩ на военния бюджет за следващата година, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

„За нас не бяха неочаквани гръмките изказвания на американските военни, наричащи Русия основна заплаха за националната сигурност на САЩ. Подобна вълна се надига всяка година по едно и също време. Причината е много проста – обсъждането в Конгреса на размера на военния бюджет за следващата година“, отбеляза Конашенков.

„Не трябва да се впечатляваме от това. Важно е да се помни, че „руската заплаха“ още от средата на миналия век е най-успешно „продаваемата“ заплаха на Пентагона на само пред конгреса, но и пред партньорите от НАТО. И какво ли щяха да правят без нас?“, каза Конашенков.

На 25 февруари по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на САЩ в Камарата на представителите върховният главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Русия „е избрала да стане враг“ на САЩ и НАТО и поради това „представлява дългосрочна екзистенциална заплаха за САЩ и техните европейски съюзници и партньори“.

Той е обвини Русия, че се опитва да „пренапише правилата“ на международната арена. „Русия копнее да се наслади на безспорното си влияние върху съседните страни с цел да създаде „буферна зона“, разглеждайки по този начин САЩ и НАТО като заплаха за своите цели и стремежи. В тази връзка Москва „има за цел да ни раздели и да предизвика нашата решителност“, заяви Брийдлав.