Комплекси за малоценност: В Естония пуснаха детски глобус без Русия

Балтийските съседи на Русия за пореден път показаха враждебността си към РФ, пише Александър Гришин в „Комсомольская правда“.

Наскоро в магазините за детски играчки в Естония се появи глобус, на който Русия не е обозначена сред останалите държави. Ей така, има някаква площ, заемаща над една шеста от сушата на Земята, но какво има на нея – не е ясно.

Трябва да отбележим обаче, че във версията на глобуса на руски език Русия е обозначена (даже и Москва присъства), а на естонски – няма и помен от нея. Тук аналози с „глобуса на Украйна“, който съществува напълно реално, са неуместни. На украинския глобус изобщо няма никакви други държави, освен Украйна, и това е обяснимо от гледна точка на тамошните националисти, защото „Украина понад усе“ („Украйна е над всичко“ – укр.), а значи всичко останало е без значение.

Както виждаме, естонците играят друга игра, условно наречена „Русия не съществува“. Защо ли, тук пред мен изниква картината на малко дете, което е убедено, че ако си затвори очите, ще стане невидимо и никой няма да го открие. В този случай, обаче, е обратното: ако игнорираме нещо, което съществува (да си закрием очите с длани например), то няма да изчезне.

Не можем да кажем, че всичко това е несъществено и дребно и че на детската играчка не трябва да се обръща толкова много внимание. Както е казал един умен човек, войните печелят не танковете и самолетите, а учителите, научили и възпитали войниците, озовали се на бойното поле.

Разбира се, Русия няма да отговори със същото. Нека руските деца знаят, че в съседство има такава държава – Естония, която между другото, без всякаква зла умисъл, на малък глобус само на микроскоп може да се види, а на голям – с лупа.

Естония е 132-ра в света по територия и е по-малка от руската Воронежка област. Затова пък явно е в челната десетка на страните по комплекси за малоценност. Детският глобус е само едно нагледно доказателство за това.