Компаниите, собственост на Порошенко

Освен концерна „Рошен“, украинският президент Петро Порошенко има активи в 15 компании от различни отрасли, включително в аграрния бизнес, медиите, промишлеността и строителството. Това се посочва в статия на в. „Зеркало недели“, предаде РИА Новости.

Вестникът нарича Порошенко „краен бенефициент“ и „притежател на съществено участие“ в компании, разположени в Киев и Киевска област, в Днепропетровск и Днепропетровска област, както и в Кировоградска, Полтавска и Виницка област. При това „аграрните предприятия на президента например по никакъв начин не отстъпват по мащаби на сладкарските“, пише изданието.

„Като цяло Петро Порошенко никога не е изоставял бизнеса си, лобирайки и прокарвайки интересите си, докато беше и депутат във Върховната рада, и секретар на Съвета на националната сигурност и отбрана, и министър на икономиката. Поглеждайки към кариерата му на държавен служител и политик въобще не е ясно кога е успял да развива компаниите си и да създава офшорки, без да влиза в конфликт на интереси и да не нарушава закона“, се казва в материала.

изображение / zn.ua

По-рано редица медии публикуваха документи, за които се твърди, че принадлежат на панамската юридическа фирма „Мосак Фонсека“ (Mossack Fonseca). Документите уличават редица световни лидери и приближените им в офшорни схеми. Засега автентичността на документите не е потвърдена. В публикациите се споменава и украинският президент, който съгласно тях през 2014 г. е организирал дейността на офшорна компания на Вирджинските острови с цел предаване на бизнеса си в доверително управление. Самият Порошенко заяви, че няма никакви скрити сметки и би се радвал на което и да било разследване на офшорна дейност.

Според разкритията Порошенко не е предал принадлежащите му активи на сладкарската корпорация „Рошен“ на тръст, а е създал офшорна компания за преструктурирането им. Юридическата компания „Авелум“, която Порошенко нае за подготовка на продажбата на компанията „Рошен“ и предаването ѝ на „доверителна собственост“, заяви, че създаването на офшорка в случая е било необходимо.