Комоедов посъветва Ердоган да прочете Конвенцията от Монтрьо след думите му за „руското езеро“

Председателят на комитета по отбрана в руския парламент адмирал Владимир Комоедов посъветва турския президент Реджеп Тайип Ердоган внимателно да прочете Конвенцията от Монтрьо за статута на протоците Босфора и Дарданелите от Черно в Средиземно море. По този начин депутатът коментира разпространеното по-рано от турски медии изказване на Ердоган за „превръщането“ на Черно море в руско езеро, както и че задължително ще повдигне въпроса за „руското езеро“ на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли, предаде ТАСС.

„Днес, когато Черноморският флот чества 233-тата годишнина от създаването си, искам да припомня на господин Ердоган, че в началото на християнската епоха Черно море се е наричало Понт Евксински, а от IX в. е станало Руско море. Такова то си остава всъщност до 1991 г.“, заяви Комоедов. Той отбеляза, че в момента на бреговете на Черно море са базирани силите на шест държави, които „при приятелско сътрудничество могат да гарантират изцяло сигурността в региона“.

„Що се отнася до елементите на ПРО в Румъния и черноморския флот на НАТО, то отново ще припомня, че през лятото на 2001 г., когато бях командващ Черноморския флот, ние заедно с командването на ВМС на Турция създадохме съединенията за бързо реагиране Black Sea Force“, подчерта Комоедов. В това обединение влязоха държавите с излаз на Черно море: и Турция, и Румъния, и Украйна, и Грузия, допълни той. „Повтарям, те са повече от достатъчни, за да гарантират сигурността в региона“, каза депутатът.

„Що се касае до езерото, то Ердоган трябва да прочете внимателно Конвенцията от Монтрьо, която не му дава право да забранява преминаването на кораби. Военните кораби на черноморските държави уведомяват Турция за преминаването си“, заяви Комоедов.