Боливийската преса: Цинични са изявленията срещу Русия на САЩ, които са нахлули в десетки други страни

Свалянето от власт на конституционно избрания президент на Украйна Виктор Янукович от десните националистически сили след американската интервенция прерасна от регионален в световен проблем.

Украйна, която преди беше част от Съветския Съюз, е от голямо значение за интересите на Русия, тъй като в Крим е базиран нейният Черноморски флот, а 25 % от населението на Украйна е от руски произход, пише от другата страна на океана – в статия за боливийското издание „Ел дебер” Рейми Ферейра. Разполагането на силите на НАТО в близост до границите на Русия би се възприемало като стратегическа слабост за Москва и като заплаха (реална или въображаема). Подобна ситуация е неприемлива за Русия, която в продължение на по-малко от два века е била нападана от французи, англичани и немци.
Участието на САЩ в свалянето на Янукович бе потвърдено от записи на разговори между Виктория Нюланд, помощник-държавен секретар на САЩ, и посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, в който става дума за чуждестранен заговор срещу конституционното правителство на Украйна. Същата Нюланд призна, че за тази „операция” са похарчени няколко милиона долара.

Крайно десните сили в Украйна с протекцията на Европейския съюз установиха един незаконен режим, който представлява заплаха за сигурността на руския народ и евреите, живеещи в Украйна. Цивилното население на Крим – в голямата си част руско – взе Парламента и не пожела да признава преходното украинско правителство, а руските военни сили, разположени в района, поеха контрола над летищата на полуострова. Следва да се отбележи, че исторически Крим е принадлежал на Русия и е делегиран към Украйна под формата на автономна република чак след Втората световна война (1954 г., по времето на Хрушчов).

САЩ се намесва в работите на страна, разположена на хиляди километри от американската територия. И отправя заплахи, аргументирайки се с това, че Русия нарушавала суверенитета на една държава, като мобилизира войски по границата на Украйна, с която е свързана исторически.  Цинизмът на тези изявления, направени от една държава, която е нахлула в десетки други страни, разкрива морала на американското правителство, което със заговор свали легитимен кабинет поради своите геополитически интереси, без да отчита последиците за регион, представляващ лицето на руската мощ – с ядрените оръжия и военната традиция.

www.eldeber.com.bo

На снимката: Нюланд раздава пирожки на Майдана