Колоната с руска хуманитарна помощ се движи към Източна Украйна

Автоколоната с хуманитарна помощ за жителите на Източна Украйна в сряда пристигна във Воронежка област, предаде РИА Новости.

След кратка почивка, зареждане с гориво и проверка на техническото състояние на камионите, автоколоната ще продължи пътя си в посока към украинската граница.

Припомняме, че вчера от подмосковен Ногинск тръгна колона от сто камиона, натоварени с около хиляда тона хуманитарна помощ – храна, лекарства и строителни материали за възстановяване на обектите, унищожени или повредени по време на бойните действия.

Още 2 хиляди тона хуманитарна помощ ще бъде доставена в Източна Украйна със самолети, съобщават от руското Министерство на извънредните ситуации.

„За съжаление, инфраструктурата е разрушена и са нанесени сериозни щети върху комуникациите, а те трябва да бъдат възстановени в най-кратък срок, за да можем до началото на студовете да можем да доставим на хората вода, електричество и да им осигурим нормален спокоен живот. Освен това, в региона, макар и със закъснение, но все пак е започнала новата учабна година, и съответно обектите от социалната инфраструктура също трябва да бъдат възстановени постепенно“, заяви заместник-министърът на Министерството на извънредните ситуации Владимир Артамонов.

Руското външно министерство уведоми украинското външнополитическо ведомство за поредния хуманитарен конвой, макар украинският президент да заяви, че смята всичко това за руска интервенция.

По-рано Русия два пъти достави помощ в Луганск и веднъж в Донецк, при това призовавайки украинските митничари и представителите на Международния Комитет на Червения Кръст да проверят камионите с хуманитарна помощ. Украинската страна обаче, отказа да прегледа руските камиони.

Общо Русия вече е доставила в региона около 6 хиляди тона хуманитарна помощ.