Кой е виновен в Европа?

“Демокрацията означава спазване на човешките права и социалните завоевания. Тя не означава това, което се случва днес в Европа, където гражданите наблюдават процеса на орязване, за да не кажем на пълната отмяна на техните права и завоевания“, смята той.

“Проблемът не е в демокрацията, а в това, което сме я превърнали“, разсъждава световноизвестният американски философ и политически активист Ноам Чомски в италианското издание „Еспресо“. Той е и професор в Масачузетския технологичен институт.

“Демокрацията не е празна дума. Тя означава, че работниците, например, трябва да управляват своите заводи. Цитирам яркия представител на класическия либерализъм Джон Стюърт Мил, който, естествено, не е болшевик.

Демокрацията означава спазване на човешките права и социалните завоевания. Тя не означава това, което се случва днес в Европа, където гражданите наблюдават процеса на орязване, за да не кажем на пълната отмяна на техните права и завоевания, добити в резултат на продължителната борба за социална справедливост. Тя не означава и подчинение на диктата на чиновниците от Брюксел и “Бундесбанк“.

Да вземем например Силвио Берлускони. В никакъв случай не можем да кажем, че той написа една добра страница в италианската история, но кой избра Монти (Марио Монти, премиер на Италия от 16 ноември 2011 до 28 април 2013 – бел.ред.)?… “Бундесбанк“, а това не е демокрация.

Преди няколко дни прочетох интересна статия в „Уолстрийт Джърнъл“. Едва ли можем да заподозрем това издание в подривна дейност. Мисля, че в нея правилно е написано, че днес няма никакво значение кой е на власт. Което и правителство да бъде „избрано“, то ще бъде принудено да работи в рамките, установени от Брюксел. Спомнете си какво се случи с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Той се опита да отправи „предизвикателство“ към Брюксел. Само заради заплахата да постави на референдум въпроса за въвеждането на политиката на строги икономии, Папандреу беше „разпънат“ и фактически отстранен от европейската политическа сцена“, припомня Чомски.