Кои са страните с най-големи природни ресурс

Суровините представляват важна част от националните икономики, особено на страните, които могат да се похвалят със значителни природни богатства. Първенците по този показател разполагат с ресурси за трилиони долари и са сред основните играчи на световните суровинни пазари.

Вижте кои са десетте най-богати на природни ресурси държави в света, както и с какви суровини разполагат те.

10. Венецуела

Стойността на природните богатства, с които разполага Венецуела, се оценява на 14.3 трилиона долара. Основните ресурси на южноамериканската страна са желязо, природен газ и нефт.

Венецуела притежава 2.7 процента от световните запаси на природен газ, което й отрежда осмо място по този показател. По отношение на петролните запаси страната заема шесто място със 7.4% от световните запаси.

9. Ирак

Петролът съставлява основната част от природните ресурси на Ирак, които се оценяват на обща стойност от 15.9 трлн. долара. Страната притежава 9 процента от световните залежи на петрол. Освен това Ирак може да се похвали и със значителни находища на фосфати.

8. Австралия

Със природни ресурси на стойност 19.9 трлн. долара, Австралия заема осмо място в класацията. Страната е известна с богатите си залежи на въглища, дървесина, медна и желязна руда.

Освен това Австралия е лидер по залежи на злато и уран: златните мини в страната задоволяват 14.3 процента от търсенето на метала в света, а местните уранови находища са отговорни за 46 процента от общите доставки в глобален план.

7. Бразилия

Бразилия има големи залежи на злато и уран, а освен това е и вторият най-голям производител в света на желязо. Природните богатства на страната включват и значителни залежи на петрол, но основният й ресурс е дървесината. Около 12.3% от световните доставки на дървен материал идват от Бразилия.

Стойността на природните ресурси, с които разполага страната, се оценява на 21.8 трлн. долара.

6. Китай

Въглищата и редките земни метали съставляват около 90 процента от природните богатства на Китай. Дървесината е друг основен ресурс за азиатската държава, която притежава суровини на стойност 23 трлн. долара.

5. Иран

Иран притежава 10 процента от световните залежи на петрол и 16 процента от залежите на природен газ. Тези два ресурса съставляват основната част от природните богатства на страната, чиято обща стойност възлиза на 27.3 трлн. долара.

Защо Русия и Китай купуват толкова злато?Китайската държава проявява стратегически интерес към метала

 

4. Канада

Канада притежава 17.8% от световните залежи на петрол и по този показател отстъпва единствено на Саудитска Арабия. Страната е втора и по залежи на уран, а също така е и третият най-голям производител на дървен материал. Природните й богатства на стойност 33.2 трлн. долара се допълват още от значителни залежи на фосфати и природен газ.

3. Саудитска Арабия

Както отбелязахме в предната точка, Саудитска Арабия е лидер по залежи на петрол. 20 процента от световните залежи се намират на територията на страната. Към това прибавяме големите залежи на природен газ и  значително количество дървесина. Природните богатства на Саудитска Арабия се оценяват на около 34.4 трлн. долара.

2. САЩ

Съединените щати разполагат с природни богатства на стойност 45 трлн. долара. Страната притежава над 31 процента от световните залежи на въглища, както и огромни количества дървен материал. Заслужават внимание и залежите на страната от нефт, природен газ, злато и медна руда.

1. Русия

Русия оглавява класацията – при това със значителна преднина пред втория. Общата стойност на нейните природни ресурси се оценява на 75 трлн. долара.

Страната разполага с многобройни природни богатства, включително въглища, петрол, природен газ, злато и дървесина. Освен това Русия е и вторият най-голям производител на редки земни метали в света.
Източник:  profit.bg