Когато една държава има държавници

Защо за Сърбия е възможно да се поддържат приятелски отношения и с Русия и в същото време да бъде член на ЕС, а за България е невъзможно? Сърбите нямат ли “Америка за България/Сърбия” или “Отворено общество”? Сърбите нямат ли НПО финансирани от чужди фондации, нямат ли “Атлантически клуб”, нямат ли “умни и красиви”, нямат ли партии като ГЕРБ, БСП, Реформатори, ДПС и ред други…?

Сръбският президент Томислав Николич, предлага услугите на Сърбия в спора между Русия и Европейския съюз.

В интервю за Би Би Си, Николич призна, че Сърбия се намира в трудна ситуация, тъй като има опасност да влезе в конфликт с някой от двамата си най-важни партньори.
“Не можем да спрем нашите традиционни връзки с Русия. Нашият народ никога няма да ни го прости, не… – казва Николич.
Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че е напълно възможно да се поддържа приятелски отношения с Русия и в същото време Сърбия да  бъде член на ЕС.
Той подчерта, че Сърбия не е марионетка на никого. “Ние не сме марионетки на Русия, няма да сме в марионетка на никого. Аз казах в присъствието на президента Владимир Путин, че искаме  Сърбия да е в ЕС. Ние сме близо до Русия, но нашата цел – ЕС “, каза Вучич в интервю за швейцарски вестник «Blik».
“За нас, няма дилема. Възможно е да се поддържа приятелски отношения с Русия и в същото време да бъде член на ЕС. ЕС е наясно, че това би било добре“, каза сръбският премиер.
Коментирайки факта, че ОССЕ трябва да се грижи за Украйна, където има ожесточени боеве, Вучич преценява, че тези сблъсъци са вредни както за Русия и за Украйна, така и за цяла Европа.

“Ние сме малка страна. Европа трябва да направи повече, за да се постигне мир“, каза Вучич.
На въпрос може ли Сърбия,която е близо до Русия, за да остане неутрална, Вучич заяви, че “отношенията ни с Русия са исторически” и  това за ЕС може да бъде много полезно в търсенето на мирно решение.

Автор: Йордан Халачев