Кобзон с картина от Копривщица за ЧРД

В навечерието на рождения си ден, 11 септември, Йосиф Кобзон отлетя за родния Донецк, където го очакваха многобройни фенове. Големият руски бард и политик посети самопровъзгласилата се Донецка народна република по лична покана на президента й Александър Захарченко, който му връчи орден „Герой на ДНР“. „За мъжество и героизъм, проявени при защитата й“, пише в указа.

Захарченко му било неудобно да пробие красивото и скъпо сако на Кобзон и затова му подал отличието в кутийка. „За толкова висока награда не ми се свиди сакото“, му отвърнал Кобзон. Но държавният глава не бързал с дупченето на ревера. „За тази награда не е достатъчен само моят указ“, отбелязал президентът и поръчал да донесат чаша водка, където потопили „Златната звезда“.

След това Кобзон и Захарченко ударили по една малка, за да полеят събитието, пише „Комсомольская правда“.
Освен ордена, певецът получи още един приятен сюрприз за рождения си ден. Министерството на външните работи на Италия потвърди, че е издало виза на руския певец и депутат на Държавната дума, за да може да се лекува.
Представител на ведомство съобщи, че жестът е продиктуван единствено и само от хуманитарни съображения и е изключителен случай, който не крие в себе си никакви политически цели и подбуди.

Това решение не би могло да влезе в сила, ако дори една от страните членки на ЕС би имала нещо против, поясни служителят на ведомството. Цялата тази дипломатическа еквилибристика се наложи, защото Кобзон бе включен в забранителните списъци на ЕС, САЩ и Канада – той не може да влиза на териториите на страните от Евросъюза.

Артистът напористо се бори с рака вече седем години, подлагал се е на няколко операции и лечението му продължава. Той подчерта, че получаването на „медицинска виза“ е станало възможно благодарение на намесата на президента Владимир Путин. По предварителни данни депутатът е отпътувал за Италия на 9 септември.

Всички фенове и приятели на Кобзон от сърце му пожелаха здраве, защото той го заслужава. Въпреки винаги изрядния си вид, красивите и скъпи костюми, задължителната кърпичка на ревера в тон с вратовръзката, Йосиф Давидович харесва и по-простите неща. За България винаги си спомня с най-топли чувства, като не пропуска да спомене шопската салата и мешаната скара, които са му любими.

Но най-тачените от певеца български гозби си остават лютеницата и сиренето. Този път на чашка чай и български локум от рози Йосиф Кобзон получи за рождения си ден ексклузивен подарък от вестник „Стандарт“ – картина на младия български художник Юсеф Ал-Ахмед. Авторът е изобразил с уникална техника от кафе – вместо акварел – „Мостът на първата пушка“ в Копривщица. Певецът-депутат не знаеше историята около моста, изобразен на платното – нито за първия изстрел на 20 април 1876-а, дал сигнал за началото на Априлското въстание.

Автор: Оля Ал-Ахмед, в. „Стандарт“