Княз Лобанов-Ростовский: Не трябва да забравяме цената, която Русия е платила за създаването на Българската държава

Известният меценат, общественик, колекционер, потомък на древния род Руриковичи – княз Никита Лобанов-Ростовский е взел участие в кръглата маса „Руско-турската война от 1877-1878 г. в историята и съдбата на Югоизточна Европа“. За това той специално е пристигнал в Москва от Великобритания. Князът многократно е участвал в работата на Асамблеите , които ежегодно провежда фонд „Русский мир“.

Кръглата маса е проведена от Дом русского зарубежья,  на името на Солженицин. Тя е посветена на годишнината от подписването на мирния договор между Русия и Турция. Тази година Константинополският мир навършва 140 години, съобщава ТАСС. Именно той е сложил край на кървавите войни на Балканите.

Самият княз нарича България своя Родина, а Русия – Отечество. В допълнение, подпис под мирния договор е поставил един от неговите прадеди. Затова, според княза, тази тема е особено вълнуваща за него. И още по-депресиращо е, че в научните изследвания не се споменава Константинополският мир и свързаните с него обстоятелства. За това не се пише нито в България, нито в Русия.

Но във войната с Турция са загинали повече от сто хиляди руски войници. А повече от шестдесет хиляди са били ранени, получили са тежки увреждания. Днес, за съжаление, много хора в България твърдят, че Русия нямала за цел да се сражава за България, а да мине през нея, опитвайки се да стигне до Босфора. Но това не отговаря на истината, убеден е Лобанов-Ростовский. Според него, това твърдение лесно се опровергава от историческите факти.

Никита Лобанов-Ростовский е добавил, че скоро ще проведе кръгла маса по тази тема в София. Той иска да напомни цената, която Русия е платила за създаването на Българската държава. Тази война не трябва да бъде забравена, убеден е той.

Източник:

https://russkiymir.ru/news/252643/