Княз Александър Трубецкой: «Не съм срещал нито един французин, който не би отдал заслуженото на Путин»

Изпълнителният Президент на асоциация „Френско-руски диалог“ княз Александър Трубецкой е представител на една от най-знаменитите руски династии. Роден в семейство на емигранти, той живее във Франция, но целият му живот е свързан с Русия. С княза се е срещнал кореспондентът на „Култура“ в Париж.

култура: Как оценявате резултатите от кримския референдум?
Трубецкой: Такъв изход от гласуването се очакваше. Аз съм бил в Крим няколко пъти, но съм убеден, че кримляните се чувстват руснаци. Какво им оставаше да правят, когато властта в Киев я взеха фашистки сили? Аз съм особено впечатлен от отношението на жителите на руските градове, които излязоха на манифестации в подкрепа на руския народ в Украйна. Още веднъж се убедих: Русия не забравя своите.

култура: Как руската диаспора във Франция възприема избора на Крим ?
Трубецкой: Днес ние поздравяваме Русия. Където и да се намират руснаците, те запазват верност към своята страна, към своите корени. Достатъчно е да си спомним съдбата на моите родители. Когато след революцията те са се оказали във Франция, живели са в много трудни условия, но никога не са забравили своето отечество. Отначало събитията на Майдан, особено, когато се появи движението за присъединяване на Крим към Русия, много от живеещите във Франция руснаци почувстваха: настъпи моментът с думи и дела да се подкрепят съотечествениците, които преди 23 години се лишиха от своята историческа Родина.

култура: Защо Западът с такова упорство поддържа нелегитимното правителство на Украйна?
Трубецкой: Франция лобира американската политика, която се свежда до това, да обкръжи западната част на Русия. Въпреки, че по време на управлението на Никола Саркози, Париж се противопоставяше на решението за приемане на Украйна в НАТО. При Франсуа Оланд ситуацията се промени. Много французи не са съгласни с такава позиция. Вестник «Фигаро» публикува резултатите от проучването, съгласно което 64 процента от французите са против оказване на финансова помощ на Украйна, 71 процент  са против нейното приемане в  Евро Съюза. Тези красноречиви цифри ме успокояват.

култура: С какво си обяснявате факта, че Париж си затваря очите за действията на национал-екстремистите на «Правое дело» и «Свобода»?
Трубецкой: Не мога да разбера, защо Париж не забелязва техните действия. Преди две години Евро Съюзът прие резолюция, в която предупреждаваше за тяхната опасност. Днес „опасните“ се оказаха „добрите“.

култура: В последните седмици във Франция и в другите западни страни рязко се усилиха русофобските настроения…
Трубецкой: Не бих казал, че русофобията се е увеличила. За съжаление, тя винаги е съществувала. Активно я поддържа определена част от СМИ. Даже официалната позиция на Министерството на външните работи изглежда много русофобска. Обаче, не всичко е толкова еднозначно. Например, съветникът на Министъра на външните работи Жан-Пиер Шевенман, напротив, защитава Москва и по някои въпроси осъжда френската позиция.

култура: Променя ли се отношението на французите към Русия във връзка с последните събития?
Трубецкой: Аз самият не съм срещал нито един французин, който не би отдал заслуженото на Русия и, в частност, на Президента Владимир Путин. От много хора съм чувал: «Хубаво би било начело на нашата страна да имаме такъв човек като Путин“.

култура: Струва ли си Москва да се притеснява от западните санкции ?
Трубецкой: Не разбирам смисъла на подобни действия и се надявам, че всичко ще остане на ниво думи и заплахи. Санкциите са оръжие с две остриета, те могат да се окажат тежки за западните страни.  Известно е, че интересите на немците в Русия са по-големи от руските в Германия. Същото мога да кажа и за Франция. От санкциите ще пострадат такива огромни компании като Total, Peugeot и Renault. Твърде скъпо ще излезе и отказът от доставки за Русия на военни кораби «Мистрал».

култура: Москва може ли да отговори адекватно?
Трубецкой: Разбира се. Западът е зависим от експорта на руски нефт и газ. Даже, ако на Русия ще се наложи някакво време да изчака, помощта на кримския народ трябва да се постави по-високо от възможните щети от санкциите. Защитата на съотечествениците е в сто пъти по-важна от всяка икономическа заплаха.

култура: Обама заплашва Москва с изолация. Съществува ли риск от сериозна конфронтация със Запада?
Трубецкой: Русия вече я заплашваха когато тя застана на страната на Абхазия и  Южна Осетия. Покрещяха, пошумяха и се успокоиха. Същото беше и с  Приднестровието. Затова аз гледам на създалата се ситуация с оптимизъм. Европейците са длъжни да разберат, че изострянето не е в техен интерес. Те ще пострадат повече отколкото Съединените Щати, които ги тласкат по пътя на конфронтацията. Не зная дали ще се раздели Украйна, но да си спомним как се разпадна Чехословакия. В началото възникнаха проблеми, а днес живеят в мир и си сътрудничат един с друг.

култура: Сегашният украински режим дърпа страната към НАТО. Реално ли е влизането на Киев в Североатлантическия алианс?
Трубецкой: Да се въвлече Украйна в НАТО  е отдавнашна американска мечта, за която писа още Збигнев Бжежински. Много зависи от поведението на бандитската шайка, която завзе властта в Украйна. За самия Запад е крайно рисковано да имаш работа с такива хора, но всичко е възможно. Аз разговарях на тази тема с някои политолози. Те ми препоръчаха да прочета «Майн кампф» и книгата на Бжежински. В тях има някои сходства.

култура: Ще спаси ли Западът Украйна от дефолта?
Трубецкой: За Евро Съюза това е непосилна тежест. Не толкова отдавна Европейският Съюз вече се опита да помогне на Гърция, но местните проблеми са далече от решения. Ситуацията с Украйна е много по-лоша. Не зная какво мисли Западът. Би било пълен абсурд да поемеш банкрутиралата Украйна.

Юрий КОВАЛЕНКО, Париж

http://portal-kultura.ru/articles/world/32804-knyaz-aleksandr-trubetskoy-ne-vstrechal-ni-odnogo-frantsuza-kotoryy-ne-vozdaval-by-dolzhnogo-putinu/