Кметът на Казанлък Галина Стоянова: 12 хил. участници се очакват на 14-ия Национален събор на приятелите на Русия край язовир „Копринка“

9 Септември 2017 | 11:00 | Агенция „Фокус“

 Кметът на Казанлък Галина Стоянова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 14-ия Национален събор на приятелите на Руския край язовир „Копринка“, организиран всяка година на 9 септември. 

Фокус: Г-жо Стоянова, на 9 септември край язовир „Копринка“ ще се проведе 14-ти Национален събор на приятелите на Русия, защо общината домакинства това събитие?

Галина Стоянова: Съборът на работилите и училите в Русия е започнал от събор, посветен само на работещите в Коми. Създаден за първи път в София през 2003 г., прерасна в едно наистина уникално събитие, което събира приятели, които са били заедно по повод на работа или образование в руската страна. Язовир „Копринка“ е много благодатно място, тъй като Казанлък е в центъра на България и от логистична гледна точка хора от всички краища на страната могат лесно да пристигнат. „Копринка“ е и много знаково място. Заради развитието на военната индустрия и машиностроенето много казанлъчани са учили в университетите в Тула и Москва военна техника и военно дело. Много от първите участници в съборите на Национално движение „Русофили“ са били казанлъчани. Около тях се образува и диаспората, която сега прераства в повече от 10 хил. човека. Тази година Националното движение очаква около 12 хил. участници в събора.

Фокус: Каква е историята на събора и какво е значението му за общината?

Галина Стоянова: Историята му датира от 2003 г. След първия събор в София всички следващи се организират на язовир „Копринка“ в Казанлък. Тук наистина се събират хора, които не трябва по никакъв начин да се определят политически, а по-скоро на основа на любовта си към руския народ и руската страна, която или им е дала професия или поминък. Те са свързани с бита на руския народ и с икономиката в онези години. В днешно време има и признателност към освободителната роля на руската държава преди 140 години, когато и освободителната война е вече факт. През 2017 г. честваме 140-годишнината от Освобождението на България. Тази година чествахме и августовските боеве на Шипка. Така че тук се събират хора, които обичат руския народ. Те посещават паметника на Шипка, руската църква и Шейново и разбира се, участват в събора на приятелите на Националното сдружение край „Копринка“.

Съборът дава възможност хора от цялата страна да се съберат по един конкретен повод и в същото време да общуват, да създадат контакти с казанлъшките хора. Националният събор дава възможност да се случват и много културни проекти тук. Национално сдружение „Русофили“ изцяло е организатор и финансов изпълнител на много от паметниците, които се направиха на наша територия. Емблематичен е паметникът на ген. Скобелев в Казанлък, както и конкурсите, които се провеждат на наша територия. В момента тече заключителният етап на конкурса „Пусть всегда будет солнце”, както и „Нарисувай България“, които сближават децата, хората на изкуството в България. Те отразяват това светоусещане за признателност и общност.

Фокус: Как ще се отрази съборът на малкия и средния бизнес в региона?

Галина Стоянова: Тези срещи са много важни за нашия регион, защото създават придадена стойност за икономиката, ресторантьорството и хотелиерството. 12 хил. човека не се посрещат лесно. Това е сериозно предизвикателство. Голямо желание за гостоприемство има от страна на нашите хотелиери и ресторантьори, които целогодишно посрещат гости не само по повод на нашите фестивали. Преди една седмица в Казанлък се проведе Международният конгрес на тракологията, който бе посетен от хора от 25 държави. Имаме практика да сме гостоприемни и се надявам това да се оценява не само от Национално движение „Русофили“, а и от всички, които искат да прекарат приятни мигове в нашата долина.

Фокус: По какъв начин ще се осъществява придвижването от Казанлък до язовир „Копринка“?

Галина Стоянова: Всички участници в събора от страната ще бъдат организирани с автобуси, които от Национално движение „Русофили“ поемат като организация и финанси. В Казанлък, околностите и близките общини хората ще могат да ползват обществения транспорт на Общината. Той ще се движи от центъра на града до язовир „Копринка“. На всеки половин час в двете посоки ще има автобуси през целия ден до 18.00 ч. Ще има организация на придвижването с автобуси и автомобили. Паркирането ще е съобразено с „Пътна полиция“.

Фокус: Как сте се погрижили за сигурността на провеждане на събитието?

Галина Стоянова: Създадена е организация от страна на Националното движение с координаторите за организацията и местното регионално управление на полицията. Ще действат изцяло офицерите, сержантите, които ще бъдат на дежурство. Предприети са всички мерки за създаване на една спокойна и добра обстановка, в която хората да си починат и да се срещнат. Бих искала да кажа, че партньорството с Национално движение „Русофили“ в лицето на неговия председател Николай Малинов, както и на целия екип на движението с Община Казанлък вече е дългосрочно и проверено. Считаме, че това е добро дело, след като много хора всяка година идват тук, за да преживеят емоцията на този събор. Това е добро и трябва да продължава. Благодаря на Националното движение, на г-н Малинов за добрата организация и за отношенията ни като домакин и организатор.
Деница КИТАНОВА