Клинцевич: Липсва стратегическо сътрудничество между САЩ и Русия

Удължаването на американските санкции срещу Русия показва, че не може да става и дума за стратегическо партньорство между Вашингтон и Москва, смята заместник председателят на руския Съвет на федерацията Франц Клинцевич

На трети март 2016 г. президентът на САЩ Барак Обама взе решение за удължаване санкциите срещу Русия, като в указа му, се посочваше, че действащите санкции трябва да останат в сила, тъй като действията на Русия продължават да представляват „извънредна опасност за националната сигурност и външната политика на САЩ“.

„Политиката на САЩ спрямо Русия не се е променила. Този извод може да бъде направен удължаването на антируските санкции с още една година. Дадоха ни ясно да разберем, че не може и дума да става за стратегическо сътрудничество между САЩ и Русия“, заяви Клинцевич.

Освен това той отбеляза, че няма никакви признаци да бъде постигнато съгласие между Америка и Русия по въпросите, които засягат ситуацията в Сирия.

„Американците по традиция правят само това, което е изгодно за тях и ако ситуацията се измени, то и тяхната позиция може да се промени. Това, разбира се, не значи, че не трябва да има сътрудничество със САЩ за решаване на конкретни проблеми. Но в същото време трябва да сме готови за всякакви изненади“, смята руският политик.