Китай разположи ракети по границата с Русия

 

 Китай разположи междуконтинентални балистични ракети на границата си с Русия. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на информация, публикувана в китайския вестник Global Times.

Ракетите DF-41 (Dongfeng-41), които са разработени от Китай, са били разположени в североизточната провинция Хъйлундзян, която е на границата с Русия.

Снимки на ракетните комплекси са били публикувани в интернет в понеделник вечер.

РИА Новости цитира друго китайско издание Apple Daily, което в понеделник съобщи, че ракетите, които ще бъдат разположени в пограничния регион, са една от трите стратегически системи с междуконтинентални балистични ракети, които властите ще позиционират.

Според вестника, една от тях вече е разположена в град Синян, в централната провинция Хънан, а друга — в района Синцзян в северозападната част на Китай.

През април 2016 г. министерството на отбраната на Китай разсекрети част от информацията за DF-41. По-късно същият месец китайската информационна агенция заяви, че ракетите са били тествани успешно.

Според някои американски медии, разполагането на междуконтинентални ракети в този регион е свързано с новият американски президент Доналд Тръмп.

Интернет порталът Washington Free Beacon написа, че от тази си позиция ракетите DF-41 ще бъдат в състояние да достигнат територията на САЩ в рамките на 30 минути, което представлява стратегическа заплаха за Вашингтон.

В същото време американското разузнаване съобщи, че новите китайски ракети може би могат да носят до десет ядрени бойни глави.

 

Москва не вижда заплаха в разполагането на балистични ракети от страна на Китай в провинции, граничещи с Русия. Това заяви във вторник (24 януари) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от лента.ру.

„Не възприемаме военното строителство в Китай като заплаха за нашата страна“, каза Песков и подчерта, че Русия държи на отношенията си с Китай, който е „наш стратегически съюзник, наш партньор и в политически, и в търговско-икономически план“.