Китай и Русия ще могат да надиграят Запада

Сега главното главоболие на САЩ са Русия и Китай, които все повече се подкрепят на международната арена и не следват Вашингтон в натиска му срещу неугодните режими. Такъв извод прави в статия вестник Washington Times.

В действията си Русия и Китай разчитат на „недостиг на стратегическа далновидност на САЩ и на целия Запад“, се подчертава в статията.

Поред един от водещите руски експерти по международните отношения, академик Алексей Арбатов, на Запад действително отсъства стратегическа далновидност. В частност, тя се проявява в това, чу много експерти и политици преувеличават антизападния потенциал на китайско-руските връзки. Китай не е всесилен за да помогне на Русия да се справи със санкциите, тъй като много технологии той също получава от Запада и няма да ги реекспортира. Но обективната ситуация действително подтиква Китай и Русия към по-тясно икономическо сътрудничество, а също към решителна защита на принципите за справедливо устройство на света, главното от които е върховенството на международното право. Но не става дума за военен съюз, а западните аналитици много често поставят главен акцент на военно-техническия компонент на китайско-руското партньорство.

Според Алексей Арбатов, Москва и Пекин и преди украинската криза са имали значителни противоречия с Вашингтон. Двете страни, за разлика от САЩ, имат свой възглед по много проблеми на съвременното устройство на света: от Сирия до реформи на Съвета за сигурност на ООН. Но сегашната конфронтация на Русия и САЩ явно спомага за ръста на напрежение и в отношенията на САЩ с Китай. Негово изражение стават не само статии в американската преса, но и определената корекция на външната политика на САЩ, смята академик Арбатов:

– САЩ смятат, че трябва да присъстват в западната част на Тихия океан и да играят в този район доминираща роля. Сътрудничеството на Русия и Китай им хвърля предизвикателства. Ресурсите и технологиите на Русия плюс огромният икономически потенциал на бързия ръст на Китай създава някакъв център на сила, който представлява опасност за САЩ.

Въпреки това, според Алексей Арбатов, САЩ и другите западни държави няма да се опитват да натрапят на Русия и Китай „надпревара във въоръжаването“. Такава надпревара тези страни, в това число и самите САЩ, няма да издържат. По-скоро ще става дума за създаването и укрепването на антируски и антикитайски алианси. Например, САЩ ще подтикват ЕС към нови санкции против Русия и ще продължат да използват антикитайските настроения в Азиатско-Тихоокеанския регион. Тук Вашингтон има достатъчно много свобода за маневри, имайки предвид сложните отношения на Китай със съседите от региона, каза накрая академик Алексей Арбатов.

Автор: Андрей Карнеев