Китай и Русия с мащабни военни учения в Японско море

Китай и Русия ще проведат съвместни военноморски и военновъздушни учения в Японско море, обяви Пекин, цитиран от „Франс прес“.

Ученията ще се проведат от 20 до 28 август в залива Петър Велики и други райони до руското крайбрежие, разкри говорител на военното министерство на Китай.

Основната цел на ученията са „допълнително подобряване на техните възможности чрез съвместно справяне с морски заплахи за сигурността„, каза говорителят и добави, че тренировките ще включват противовъздушна отбрана, неутрализиране на подводници, дебаркиране и морски бойни действия.

По думите му Китай ще изпрати седем кораба, включително разрушител и фрегата, а също така изтребители и други самолети. Руският контингент, според него, ще включва бойни кораби, подводници и самолети. Морски пехотинци и хеликоптери също ще вземат участие в ученията.

В последно време Москва и Пекин засилиха военното, икономическото и политическото сътрудничество.

През май те проведоха първите съвместни военноморски учения в европейски води – Черно море и Средиземно море. Това бяха и първите учения на Китай толкова далеч от територията на страната.

Източник: news.ibox.bg