Китай започна строителството на продължението на „Силата на Сибир“

Китай започна строителството на газопровода „Силата на Сибир“, заваряването на първата връзка е планирано за края на юни, се казва в съобщение на „Газпром“, цитирано от РИА Новости.

От газовия холдинг отбелязват още, че работата на руския участък от газопровода по „източния“ маршрут за доставка на газ в Китай върви по план.

„Отбелязва се, че миналата седмица строителството на газопровода за прием на газ от Русия стартира официално в Китай, а заваряването на първата връзка на газопровода е планирано за края на юни“, се казва в съобщението.

Във вторник в Пекин се състоя среща на председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер с първия заместник-премиер на държавния съвет на КНР Джан Гаоли и председателя на съвета на директорите на Китайската национална петролна и газова компания (CNPC) Ван Илин. Участниците в срещата обсъдиха хода на преговорите за доставка на газ в Китай по „западния“ маршрут, както и графика на бъдещите мероприятия по подготовката за подписването на договора.

В края на май 2014 г. „Газпром“ и CNPC подписаха договор за доставка на газ по „източен“ маршрут. Договорът бе сключен за срок от 30 години и предполага доставка на руски газ в КНР в обем от 38 млрд. кубически метра годишно. „Източен“ маршрут предвижда доставката в Китай на газ от Якутския и Иркутския центрове за добив на газ по магистралния газопровод „Силата на Сибир“.

В началото на май тази година „Газпром“ и CNPC подписаха споразумение за основните условия за доставките на газ от Русия в Китай по „западния“ маршрут. Този маршрут предвижда доставката в Китай на газ от Западен Сибир в обем от 30 млрд. кубически метра годишно.