Китай еднакво е заинтересован в отношенията си с Русия и САЩ

Американският фактор не оказва влияние върху отношенията на Китай с Русия, Пекин еднакво е заинтересован в подкрепата на стабилни отношения с Москва и Вашингтон и ги развива успоредно, счита професорът от Китайския институт за съвременни международни отношения Да Вей, публикува blitz.bg.

„Китай поддържа добри отношения с Русия не защото иска с помощта на Русия да се разправи със САЩ, просто те сами по себе си са много значими. А защото двете страни имат тесни търговско-икономически отношения, това са съседни страни с такава дълга граница, между тях съществува тясно сътрудничество по много международни въпроси – Китай като преди е заинтересован от Русия” – заявил професорът за РИА Новости преди посещението на Си Цзинпин в САЩ.

Според него, Китай развива контактите си с Русия и САЩ успоредно и те не трябва да се разглеждат в триъгълника Китай-САЩ-Русия. Китай е заинтересован от добрите отношения със САЩ, „това е свръхдържава”.

Според експерта, не е нужно да се правят опити да се свържат „всички заедно” и да се размишлява „няма ли да се отразят американо-китайските дела на руско-китайските и обратно”.

„Русия не е карта в ръцете на Китай, и Китай не е карта в ръцете на Русия. Ние не използваме този метод, за да противостоим на трета страна. Тези три страни са твърде влиятелни и важни” – изтъкнал Да Вей.

Той е съгласен, че в определена степен двустранните отношения оказват влияние, обаче Китай се опитва да ги минимизира, а останалите страни се отнасят към това с разбиране. В частност САЩ могат да разберат взаимната подкрепа, която си оказват Китай и Русия в Съвета за сигурност към ООН.

„Например по украинския въпрос Китай се въздържа от гласуване и всички могат да разберат позицията на Китай. И Русия разбира, и Китай разбират, че това е за Китай много трудна ситуация. По такъв начин Китай отчете интересите и на Русия, и на САЩ, и на Украйна” – счита експертът.

„Ние искаме стабилни руско-китайски отношения и стабилни американо-китайски. Освен това ние се надяваме и на добри руско-американски отношения” – обобщил професорът.