Китайски анализатор: Сътрудничеството между САЩ и РФ бе обречено още от самото начало

Русия и САЩ са заинтересовани в развитието на по-тесни връзки, които са полезни и за другите страни, включително и за Китай, но сътрудничеството между Москва и Вашингтон от самото начало е обречено на провал по редица причини, твърди Ю Суй, експерт от китайския Център за съвременни световни изследвания. За това пише Sputnik, позовавайки се на публикация на анализатора в сингапурския вестник Lianhe Zaobao.

„Всъщност Москва и Вашингтон отдавна се стремят към стратегическо сътрудничество. Русия се намира в подем и иска да работи, а не да се кара със САЩ. Вашингтон не може да игнорира сегашния външнополитически гигант, който притежава най-голямата територия в света с богати ресурси и ядрен арсенал, равен на арсенала на САЩ”, пише Ю Суй.

Но едното желание не е достатъчно да се претвори нещо в живота. Стратегическото партньорство между РФ и САЩ е обречено от самото начало по редица причини, пише експертът.

„На двете страни не им достигат ефективни институционални механизми за постоянно сътрудничество във военната и политическата сфери (както у САЩ с НАТО), няма основания за интензивно икономическо сътрудничество (както при Москва с Пекин и Западна Европа), а също и различните възгледи за решаване на глобалните проблеми, започвайки от тероризма до неразпространение на ядреното оръжие”, привежда Sputnik мнението на китайския анализатор.

Според него, САЩ не споделят възгледите на Путин относно Русия. Руският лидер предлага стратегия за развитие на страната, която се изгражда около идеи и ценности, присъщи именно на Русия, такива като патриотизъм и гражданска принадлежност към велика държава. Това предвижда страната да остане единна, тя е длъжна да съдейства за икономическото развитие и да поддържа политическата стабилност, но този подход не се споделя от Вашингтон.

„САЩ и някои други западни страни отдавна искат да свалят Путин. Независимо от очакванията им обаче техните методи не сработиха, а равнището на одобрение на руския президент расте”, отбелязва експертът и добавя, че САЩ могат да винят само себе си, че Путин е заел такава твърда позиция по отношение на Вашингтон.

Ю Суй характеризира отношенията между двете страни като симфония под името „Конкуренция”, в която главна тема е липсата на доверие. Този музикален фрагмент се състои от няколко части, включително разширяването на НАТО в Източна Европа и повишаването на военното присъствие в региона, подчертава анализаторът.

Отношенията между двете страни зависят от три ключови фактора, включващи национални интереси, световно влияние и проектиране на сила, като те се колебаят между сътрудничеството и конфронтацията, където второто явно побеждава първото. Като следствие САЩ и Русия полагат усилия да развият своите връзки с Китай, обобщава анализаторът.