Кисинджър: САЩ се нуждаят от нови приоритети в Близкия изток, отчитащи ролята на Русия

САЩ в плана на политиката в Близкия изток в момента се намират „на границата на загубата на способността да определят бъдещите събития”. Америка „трябва да изработи нова стратегия и приоритети” с оглед на гоеполитическите предизвикателства, което е кризата в Сирия за Русия. Това мнение бе изказано в материал в Wall Street Journal на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Появата на сцената на терористичната групировка „ислямска държава”, ядрената сделка с Иран и кризата в Сирия – това са „противоречиви трендове”, които „заедно с оттеглянето на Америка от региона са позволили” на Москва да осъществи „безпрецедентно в руската история разполагане на войски”, смята бившият държавен секретар и помощник на президента по национална сигурност.

Той се отнася с разбиране към дълбочината на причините, подтикнали Русия да започне операцията в Сирия. „Това е класическа маневра за спазване на баланса на силите, за да се отклони терористичната заплаха от страна на сунитите от южните граници на Русия с региона. Това е геополитическо, а не идеологическо предизвикателство, и към него трябва да се подхожда по съответния начин”, смята Кисинджър. Според неговата оценка, военната операция на Русия „е предизвикателство, с което близкоизточната политика на Америка не се е сблъсквала най-малко 40 години”.

Кисинджър предлага на ръководството на САЩ отново да формулира „стратегическата концепция и да определи приоритетите” въз основа на няколко принципа. Единият от тези принципи той нарича „съсредоточаване на вниманието върху главното” и в светлината на ролята на Русия да не се забравят „съвместните задачи”.