Кисинджър: Путин не е Сталин

Задълбочаващият се конфликт между Запада и Русия днес не е същият като конфликта по време на Студената война, каза Хенри Кисинджър пред Съвета по външни отношения в Ню Йорк тази седмица на симпозиум по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена, съобщава британският в. „Хъфингтън пост“.

Но бившият американски държавен секретар, който на 91 години остава силен и влиятелен глас на външнополитическата арена, допълни: „Много съм притеснен от настоящото положение, което не носи нито мир на Украйна, нито стабилност на международната система“.

Запитан дали може да направи паралел между Сталин и Путин, Кисинджър отговори: „Всъщност, не…Не мисля, че Путин вярва, че управленската система в Русия е вродено несъвместима с управленската система на Запад. Той е дълбоко огорчен от западните действия и реагира по начин, който Петър Велики щеше да разбере. Но не мисля, че сме изправени пред същия феномен като Студената война“.

Кисинджър, който също така беше съветник по националната сигурност на президента Ричард Никсън, обвинява отчасти и Запада за конфликта в Украйна. „Създалото се положение…се развиваше в продължение на месеци, в които струва ми се западните страни не разбраха напълно последиците и не използваха възможностите за разговори по основния проблем, а именно дългосрочните отношения между Русия и Запада“.

По въпроса за санкциите срещу Русия в резултат на украинската криза Кисинджър направи разграничение спрямо санкциите срещу Иран. Все по-строгите санкции срещу Иран бяха сравнително успешни, защото САЩ успяха да обединят цялата международна общност около тях и защото санкциите засягаха ядрената индустрия като цяло, каза бившият първи дипломат на САЩ. Наложените санкции на руснаци от обкръжението на Путин са нещо друго, смята той.

„Никак не харесвам тази концепция…Това е лоша система за международните отношения…Каква международна система имаме, ако всяка страна тръгне да наказва отделни хора в други страни?…Аз бих опитал да използвам друг метод, за да покажа крайното ни недоволство“ на Русия във връзка с Украйна, отбеляза Кисинджър.

pressadaily