БСП няма да подкрепи доклада, в който Русия е посочена като заплаха за нас

БСП няма да подкрепи доклада за състоянието на националната сигурност, в който се казва, че Русия у заплаха за нас и за региона, заяви на извънредна пресконференция зам.-председателят на БСП и организационен секретар на партията Кирил Добрев. Той подчерта, че социалистите няма да подкрепят този доклад, защото според тях приоритетите в националната сигурност са други. „За нас Русия е стратегическа възможност и партньор, а не заплаха за България“, подчерта Кирил Добрев.

БСП призовава вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да оттеглят подпписите си под документа, който трябва да бъде приет от парламента. Кирил Добрев припомни изказване на Красимир Каракачанов, който предупреди президента Плевнелив да не дрънка оръжие срещу Русия.

„Така смята почти целият български народ. Ако за него това е европейска политика, за мен – не е“, цитира Добрев вицепремиера. И продължи: „Ако г-н Каракачанов държи на думите, които е произнасял в предизборната кампания, то нека да оттегли подписа си!“

БСП настоява групата на Обединените патриоти да не подкрепя доклада в залата. „Волен Сидеров, човекът, който води групата на Обединени патриоти. Всички сме свидетели на неговите изказвания и мнението, което е имал за Русия. Държим групата на патриотите да не подкрепи този доклад в Народното събрание“, каза още Кирил Добрев.

„За нас проблемите на сигурността са много по-различни. Проблемите на сигурността – това е битката с бедността и борбата с корупцията. Защото няма как голо и босо МВР да се бори с престъпността и да защитава сигурността на страната“, изтъкна зам.-председателят на БСП. Според него страната се е върнала в мутренските години, когато бандитски групи отвличат и рекетират, а битовите кражби са всекидневие.

Бившият икономически министър Драгомир Стойнев подчерта, че винаги когато ГЕРБ са на власт, има проблеми с ВПК – скандали, стачки. Стойнев припомни трудностите на ВМЗ-Сопот по времето, когато е бил министър. Ако не беше БСП, това предприятие щеше да бъде закрито, подчерта соцдепутатът.

„Когато аз бях министър, имаше тишина, спокойствие и поръчки в „Емко“. В завода работят 1000 души, сега скандалът с „Емко“ ще ликвидира град като Трявна“, посочи Стойнев. Той информира, че депутати от БСП се срещнали с работници от „Емко“ по тяхно настояване. Хората били притеснени за работните си места. „Ние заставаме зад работниците. Ще призовем министъра на икономиката да дойде в икономическата комисия на парламента и да разкаже какво се случва“, продължи Драгомир Стойнев.

Във връзка със скандала, че президентът Румен Радев е предоставил опорни точки на премиера Пламен Орешарски при преговори с представители на „Грипен“, от БСП подчертаха, че когато един премиер иска информация, трябва да му бъде предоставена.

„БСП няма да става съучастник в сценарий, който цели да очерни президента и то когато той не е в страната“, посочи Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП.

„Трябва ли да му тежи като воденичен камък експертизата, която е давал като шеф на ВВС“, Зафиров. Той благодари на Антон Тодоров, че с документите които извади в ефир, всъщност е показал какъв великолепен експерт е ген. Радев.

БСП подкрепя президента Радев и в позицията му да не подпише указ за Георги Чолаков като председател на ВАС и да изчака новият Висш съдебен съвет да избере шефа на ВАС.

„Това не е прецедент. И Петър Стоянов е искал избор на позиции и шефове в съдебната система да става от новия орган. Президентът Радев иска ВСС да препотвърди избора на стария“, припомни Кирил Добрев. „Още повече, че така човекът ще бъде със самочувствие, че новият орган го подкрепя“, подчерта той.