Кириенко: Русия и Индия подписаха споразумение за АЕЦ „Куданкулам”

Русия и Индия подписаха споразумение за доставка на оборудването, необходимо за строителството на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам”. Това заяви генералният директор на „Росатом” Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости.

„Днес сутринта бе подписано генерално рамково споразумение за строителството и доставката на оборудване за строителството на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам””, заяви Кириенко пред журналисти.

АЕЦ „Куданкулам” се строи с техническото съдействие на Русия в съответствие с междуправителственото споразумение от 1988 г. и допълнението към него от 1998 г. Поръчител на проекта е Индийската корпорация по атомна енергия (NPCIL).

Първият блок на АЕЦ „Куданкулам” в момента е най-мощният енергоблок в Индия, включен в националната енергосистема на страната през 2013 г.

В основата на изграждането на АЕЦ „Куданкулам“ е проектът АЕЦ-92, който в пълна степен удовлетворява изискванията на съвременните нормативно-технически документи на Руската Федерация, Международната агенция по атомна енергия и е сертифициран за съответствие с изискванията на европейските експлоатационни организации (EUR), приложими към АЕЦ, изграждани след 2000 година. Принципна особеност на проекта, е реализацията, като допълнение към традиционните активни системи за сигурност, на редица технически решения, основани на комбинирани системи за безопасност.