Кипър кани руски компании да се включат в енергийни проекти

Никакви геополитически сътресения няма да попречат на разширяването на сътрудничеството с Русия, според вицепрезидента на руската търговско-промишлена палата

Министърът на енергетиката на Кипър Георгиос Лакотрипис покани руски компании да участват в проекти за усвояване на залежите от въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър, предаде ТАСС.

На кипърско-руски инвестиционен форум в Лимасол, организиран от търговско-промишлените палати на двете страни, Лакотрипис изтъкна, че форумът съвпада с важен момент за енергийния сектор на Кипър, когато страната се готви да обяви рентабилността на находището на природен газ „Афродита“ и да приеме програма за неговото усвояване, съобщава БТА.

„Трудно е да се оцени значението на това събитие, което ще означава, че Кипър за пръв пътпреминава от етап на проучване на природните си ресурси към етап на експлоатация. Това може на практика да превърне Кипър в регионален играч на пазара на производителите на енергия, което ще създаде възможности за растеж на цялата икономика на страната“, каза кипърският министър.

Той добави, че в този контекст Кипър може да стане ценен партньор за руските бизнесмени от енергийния сектор в областта на разработката и създаването на газова инфраструктура.

Вицепрезидентът на руската търговско-промишлена палата Георгий Петров отбеляза, че в Русия се отнасят с разбиране към необходимостта Кипър като член на Европейския съюз да спазва дисциплина в тази „интеграционна групировка“.

„Но ние виждаме и друго: присъствието на такъв брой представители на кипърски компании на форума още веднъж потвърждава, че това са надеждни партньори на Русия, които винаги са готови да проявят солидарност с нас и на които никакви геополитически сътресения няма да попречат за разширяване на сътрудничеството с Русия“, каза Петров.

На форума присъстваха над 200 представители на бизнеса от двете страни, експерти, лидери на политически партии, членове на парламента и руският посланик в Кипър Станислав Осадчий./ investor.bg