Киев усилва войнствената риторика

Москва призовава Киев да прояви сдържаност и да не нарушава с безотговорните си действия хода на изпълняването на Минските споразумения, заявиха от МВнР на Русия.

„През последните дни се наблюдава изостряне на ситуацията по фронтовата линия в югоизточната част на страната, – констатираха от дипломатическото ведомство. – Съобщава се за зачестили се обстрели на населени места, разрушения, жертви и пострадали сред мирното население в Донбас“.

„За съжаление, рязко се увеличи войнствената риторика на Киев, – отбелязаха от министерството. – Отказвайки се по време на последното заседание на контактната група в Минск (3-4 август) от подписването на практически готовия и съгласуван документ за изтегляне на танковете, артилерията с калибър под 100 мм и минометите под 120 мм от фронтовата линия на дълбочина от 15 км от всяка страна, което трябваше да спомогне за деескалацията на конфликта в региона, украинските власти, безапелационно позовавайки се на някакви заплахи и провокации, започнаха да заявяват за връщане на бойните позиции на тежкото въоръжение и артилерийските системи, изведени в тила в съответствие с „Комплекса от мерки за изпълняването на Минските споразумения“ от 12 февруари 2015 г.“

„Призоваваме украинската страна да прояви сдържаност и да не нарушава със своите безотговорни действия хода на изпълняването на Минските споразумения в сферата на сигурността“, подчертаха от МВнР на РФ.