В Киев тайно продали съветските паметници на чужди колекционери

Киевските власти не успяха да дадат адекватен отговор на въпроса къде са изчезнали историческите артефакти от съветската епоха и 15-те паметника на Ленин, демонтирани в процеса на реализирането на закона за декомунизация, съобщи телевизия „Звезда“, позовавайки се на разследване на украински журналисти.

Според изданието, комуналните служби в Киев още през май са демонтирали в украинската столица няколко паметника от съветския период, които било планирано да бъдат предадени в така наречения „Музей на тоталитаризма“, но артефактите така и не стигнали до там.

„Няма при нас паметници. И няма да има никога. Никой не ни ги кара тук. Самите киевски власти не знаят къде са. Знаете ли, много ги купуват извън страната“, разказа авторът на разследването Виктор Чуба, който е зам.-директор на „Музея на авиацията“, в който временно е разположен „Музея на тоталитаризма“.

Думите му потвърди и представителят на пресслужбата на летището в Жуляни Галина Бондаренко. Авторите на разследването не получили отговор на въпроса къде са отишли паметниците нито от депутатите от градския съвет, нито от кмета на Киев Виталий Кличко.