Киев се опитва да изгони руските миротворци от Приднестровието

Украинските власти възнамеряват да прекратят споразумението с Русия, гарантиращо условията за пребиваване на руски миротворци в Приднестровието и по този начин да ги изключи напълно от зоната на конфликта, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на военно-дипломатически източник, близък до процеса на преговори за регулиране на приднестровския конфликт.

„Още през юни днешните украински власти чрез своя министър на отбраната разработват въпроса за прекратяване на споразумението с Русия, гарантиращо условията за пребиваване на руски миротворци в Приднестровието“, разказа източникът на агенцията.

„Става дума за два документа – споразумение за  организиране на междудържавно военно транспортиране и изчисления за него, както и споразумение за транзит през украинска територия на руските части, временно разположени на територията на Молдова“, допълни още източникът.

В разделителната зона на Днестър  се намират миротворчески сили, военен контингент на Русия (402 военнослужещи), на Молдова (355 военни), Приднестровието (492 военни) и група военни наблюдатели от Украйна. Руските миротворци бяха въведени в зоната на преднестровския конфликт през 1992 г., което позволи регулиране на ситуациата. От тогава досега не е имало нито една проява на насилие в района.

Ако от Киев наистина затворят пътя за снабдяване и ротация на руския контингент в ПМР, то това в голяма степен ще усложни поддържането в бойна готовност на руските миротворци.

Не е изключено и губещият почва под краката си Порошенко да иска да намеси Русия в още един военен конфликт. Този път в Приднестровието. Има сведения, че Украйна обмисля въпроса за смяната на руските миротворци с европейски полицийски сили. Ако подобно предложение бъде прието от Евросъюза, то следва да възникне нов военен конфликт.

Молдова, също като Украйна и Грузия, се стреми към определен статут в отношенията със САЩ, което ще ще им позволи да разчитат на военна помощ. Анализатори отбелязват, че Румъния като член на НАТО може да бъде задействана за унищожаването на Приднестровието като самостоятелна република.